Досега компанията Neuralink, основана от Илън Мъск през 2017 година имплантираше чипове само на животни – маймуни и прасета. Но за да може интерфейсът мозък-компютър да бъде от полза на хората – да помага на пациенти с неврологични заболявания – той трябва да започне да се тества върху хора, а не само върху животни. За тази цел Neuralink обяви свободно работно място за директор на клиничните тестове върху хора.

За да получи одобрението на американската агенция по храните и лекарствата (FDA), компанията трябва първо да извърши първите клинични тестове върху малка група хора, за да докаже, че технологията работи. След това трябва да бъдат осъществени по-мащабни тестове върху по-голяма група пациенти.

В интервю за Guardian Илън Мъск се изказа оптимистично относно потенциала за имплантиране на специализирани чипове в мозъчната кора на хората. Той каза, че се надява още по време на първите изпитания тази технология да покаже на регулаторните органи и на целия свят, че напълно парализирани хора могат да започнат да ходят и да водят пълноценен живот.

Мисля, че Neuralink има всички шансове да възстанови функционалността на човешкото тяло при хора, които имат сериозна травма на гръбначния мозък. Neuralink показа много добри резултати при лабораторните животни, като тези тестове показаха, че имплантът е безопасен и надежден, а неговото поставяне и премахване е безболезнено и безопасно„.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *