Microsoft напомни на всички потребители на Windows 7, че в началото на 2023 година приключва и удължената платена поддръжка на тази операционна система.

Да напомним, че софтуерният гигант прекрати безплатната поддръжка на операционната система Windows 7 преди почти 2 години – на 14 януари 2020 година. Но за корпоративните потребители Microsoft предлага удължена платена поддръжка на Windows 7. Те можеха и все още могат да получават обновявания по безопасността в рамките на програмата Windows 7 ESU (Extended Security Updates), но само до месец януари 2023 година. Тази година цената на тази услуга нарасна до 50 щ. долара на компютър, а през 2022 година ще се увеличи до 100 щ. долара на компютър.

Днес корпорацията официално обяви крайната дата на ESU. Това е 10 януари 2023 година, когото Windows 7 завинаги ще загуби каквато и да било поддръжка. Всички потребители на тази ОС ще трябва да преминат към по-нова версия на Windows.

Тоест, сега за компаниите и държавните структури, които досега използваха Windows 7, останаха само няколко варианта. Първо, те могат да обновят своите компютри до Windows 10 или Windows 11, но за да стане това са необходими големи промени в хардуера и от софтуера, понеже адаптацията на корпоративните програми към новата операционна система изисква много време, както и обучаване на служителите. Остава отворен и въпросът с използването на Windows 7 в банкоматите, терминалите и други подобни устройства.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *