Kомпанията майка на Facebook – Meta е изправена пред поредното съдебно дело в Кения. То е заведено от един от бившите модератори на съдържание – Даниел Мотаунг. Той обвинява компанията и подизпълнителя ѝ от Сан Франциско – Sama за наеманинето на африканци да работят при експлоатационни и опасни условия на труд.

В делото се твърди, че платформата е насочена към бедни хора в целия регион, включително тези от Кения, Южна Африка, Етиопия, Сомалия и Уганда. И че съдържа подвеждащи обяви за работа, в които не се съобщава, че хората ще трябва да работят като модератори на Facebook и да гледат смущаващо съдържание като част от работата си.

Мотаунг споделя, че първото видео, което е гледал, е как някой е бил обезглавен и че е бил уволнен след шест месеца заради опит да ръководи усилията за синдикализиране на работниците. Доклад на Time, разглеждащ условията на работа в офиса, в който е работил Мотаунг, разкрива, че няколко служители са страдали от психична травма заради работата си.

В хода на делото Мотаунг посочва, че работата му е травмираща и че сега има страх от смъртта. „Имах потенциал. Когато отидох в Кения, отидох в Кения, защото исках да променя живота си. Исках да променя живота на семейството си. Излязох като различен човек, човек, който беше унищожен“ – споделя той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *