Учени създадоха дигитално копие на мозъка на динозавър

Offnews Последна промяна на 15 декември 2020 в 13:59 4247 0

thecodontosaurus

Учени направиха дигитална реконструкция на мозъка на Текодонтозавър, известен още и като Бристолския динозавър. Цифровата възстановка води до изненадващи открития, свързани с някои погрешни разбирана за начина, по който са живяли тези животни.

До сега учените черпеха информация за тях от вкаменелости и други физически структури. С развитието на технологиите обаче стана възможно да се надникне вътре в черепа на отдавна изчезналите динозаври.

Дигиталната реконструкция на мозъка на Текодонтозавър дава ново ниво на разбиране за живота му.  Това става, благодарение на екип от Бристолския университет, който прави подробно 3D моделиране на кухината, където някога се е намирал мозъка на динозавъра.

До този момент учените предполагаха, че Текодонтозавърът е ходил на четири крака и се е хранил само с растения, подобно на неговите роднини - Диплодока и Бронтозавъра. Днес обаче, основавайки се на размера и формата на мозъка му, изследователите предполагат, че той е ходил на два крака и понякога се е хранил с месо.

"Последният ни анализ на мозъка на Текодонтозавър разкрива много интересни характеристики, някои от които са и доста изненадващи“ - заяви Антонио Балел, докторант в Училището за науки за Земята в Бристолския университет.

"Откритията ни сочат, че за разлика от неговите предшественици, е възможно този вид да е ходил на два крака и понякога да е бил хищник." - допълва още изследователят.

Новата техника на сканиране позволява на учените да разгледат по-отблизо вкаменелостта, без да се налага да я разрушават. Софтуерът им позволява да пресъздадат с прецизна точност формата на мозъка и вътрешното ухо, основавайки се на размерите на останалите кухини.

Текодонтозавърът е бродил из днешна Англия преди около 205 милиона години. Тялото му е имало размерите на голямо куче, а името му означава „гущер с назъбени зъби“.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !