Създадоха умни дрехи, удобни колкото текстилните

Offnews Последна промяна на 25 март 2021 в 15:02 5943 0

smart clothes

Учени от Масачузетския технологичен институт съобщиха, че са разработили интелигентни дрехи, които са не само полезни, а и удобни. Тяхната "тактилна електроника" може да проследява дори и най-фините движения на тялото.

Текстилът е плетен машинно, като са използвани както конвенционални материали, така и пиезорезистивни влакна, които реагират на натиск. Нещо повече - с помощта на "машинно обучение" ("machine learning"), вградените сензори придават широк спектър от нови възможности на дрехите.

Умните ръкавици например могат да открият това, което докосва най-често собственикът им. Чорапите - да разберат кога човек кляка или стои на пръсти. Интелигентната жилетка може да разпознава текстурата на дивана, на който обикновенно сяда притежателят й. Има и ръкав, който реагира на натиск върху ръката.

Учените посочват, че технологията е направена с достъпни материали и би било лесно да се започне масовото й производство. Смарт дрехите могат да намерят приложение в много области, включително в спорта, медицината и роботиката.

Спортистите например могат да запишат позите си и по този начин да помогнат на начинаещите да усъвършенстват формата си. Технологията може да е в помощ и на роботите, снабдявайки ги с чувствителна на допир кожа, която обикновено им липсва.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !