Публичната програма на symbiomatter биоарт лаб 2022 започва днес

Offnews Последна промяна на 01 юни 2022 в 12:48 1067 0

symbiomatter

На 1 юни започва първата по рода си публична програма на Лабораторията за експериментални изкуства symbiomatter биоарт лаб 2022. Тя включва три лекции в хибриден формат, които са напълно безплатни и ще се проведат в рамките на седем дни. 

Първата лекция ще започне тази вечер от 19 ч. с лектор д-р Невена Иванова, специалист по философия на технологиите, която ще представи основните концепции и тенденции в био-изкуството. Всеки, който желае, може да се присъедини към онлайн събитието на следния zoom линк: https://bit.ly/3Gt1blv. Лекторът Д-р Невена Иванова има докторска степен по интердисциплинарни информационни науки от Университет Токио (Япония). Понастоящем е главен асистент по философия на технологиите в Института по философия и социология към БАН и хоноруван преподавател по пост-кибернетична естетика в Софийски университет “Св. Климент Охридски” и НАТФИЗ.

Следващата лекция, част от програмата, ще се проведе на 2 юни от 18:30 часа. Тя ще се води на английски език от постмедийната художничка Саша Спачал. Можете да се присъедините към събитието в zoom през този линк - https://bit.ly/3lWE1uo. Саша Спачал работи в пресечната точка на изследване на живите системи, съвременното и звуково изкуство. Получава множество награди от международни изложби като Prix Ars Electronica, Ars Electronica Starts Prize, Japan Media Art Award, Prix Cube, New Technology Art Award and New Aesthetica Prize.

Третото събитие, включено в публичната програма на symbiomatter биоарт лаб 2022, ще се проведе на 3 юни от 18:30 ч. в zoom (линк за достъп: https://bit.ly/3PPdhcT). На него д-р Шпела Петрич ще презентира методологии и концепции на някои от своите биоарт проекти. Тя е биоарт художничка с магистратура по изкуства от LUCA, Брюксел и докторска степен по биомедицина от Университет Любляна. Петрич е носителка на международните награди White Aphroid за изключителни творчески постижения (Словения), Bioart and Design Award (Нидерландия) и отличие към Prix Ars Electronica (Австрия).

Публичните лекции ще бъдат последвани от три дни лабораторни занятия за 10 художнички, селектирани като участнички в пълния курс. Водещи на практическите занятия ще са проф. д-р Георги Милошев, доц. д-р Милена Георгиева и Мери Маджик. Проф. д-р Георги Милошев и доц. д-р Милена Георгиева са водещи учени по епигенетика от Лабораторията по молекулярна генетика към Института за молекулярна биология, БАН с многобройни публикации в престижни академични списания. Мери Маджик е биоарт художничка, която работи в пресечната точка на съвременното изкуство, спекулативния дизайн, биополитиката и екологията. Работата на Маджик печели награди на международни форуми като Ars Electronica, DIYSECT и BIO-FICTION.

Програмата ще завърши с обсъждане на идеи и проекти на участниците от менторите в курса.

symbiomatter биоарт лаб 2022 е проект на symbiomatter: лаборатория за експериментални изкуства, с куратори Невена Иванова и Албена Баева. Тя има за цел да създаде пряка връзка между учени и художници в България, като ги срещне в една обща работна среда. Интердисциплинарният подход от лекции, лабораторни упражнения и художествени презентации ще окуражи двупосочния обмен на знания и модели на мислене между учени и художници, категорични са организаторите. По този начин symbiomatter цели дълготрайно да приобщи курсистите към своята международна мрежа от контакти, сътрудничества и инициативи, търсещи да създадат мостове между изкуството, науката и технологията.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !