Представиха първите в света дрехи, изработени от изкуствена кожа от ... гъби

Offnews Последна промяна на 19 март 2021 в 12:06 6578 0

Mylo

Устойчива алтернатива на изкуствената кожа, изработена от пластмаса, представи днес дизайнерката Стела Маккартни. Модната й къща е известна с това, че никога не e използвала животинска кожа, а само екологични нейни заместители.

Последното иновативно изобретение на бранда е т.нар. еко кожа Mylo, създадена от гъби. Материалът за нея е извлечен от вегетативната част на гъбите, по-известна като мицел. Любопитното е, че тя изглежда напълно като животинска кожа, която обаче е много по-щадяща за природата и околната среда.

Върху изработването на иновативната материя е работено в продължение на няколко години. След като през 2018 г. модният бранд Макартни представи прототип на чанта от Mylo кожа, днес можем да видим и първите топ и панталон, изработени от същата материя.

Облеклото на Маккартни е първата крачка към един цял нов свят на устойчива мода. Тъй като Mylo "расте" върху лист дървени стърготини за около две седмици, нейният въглероден отпечатък се счита за изключително малък, особено в сравнение с този на кравите, които изискват много ресурс и се отглеждат с години.

В добавка -  като животински продукт, кожата е неподходяща за употреба от някои религиозни групи, както и от вегани и вегетарианци. В продължение на десетилетия компаниите произвеждат нейни изкуствени заместители, но повечето от тях са направени от пластмаса или нефт, което също поставя под въпрос тяхната екологичност.

Ако светът на висшата мода и масовия пазар започнат да работят с Mylo, това би означавало, че изделията, направени от пластмасовата алтернатива ще намалеят. А тяхното място ще заеме по-здравата и щадяща природата изкуствена кожа от гъби.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !