Нов термоядрен реактор постави рекорд за продължителност

Offnews Последна промяна на 28 декември 2020 в 13:13 4182 0

download (1)

Учени от Южна Корея постигнаха успех в областта на термоядрената енергия. Те поставиха нов световен рекорд, създавайки термоядрен реактор, който просъществува двадесет секунди при температура на плазмата от 100 милиона градуса по Целзий.

Предишният подобен опит е от миналата година. При експеримента от 2019 г. се постига температура на плазмените йони от 100 милиона градуса за около осем секунди. Това е два пъти по-малко от сегашното постижение.

Т.нар. „корейско изкуствено слънце” е създадено от учени от изследователския център Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) към Корейския институт за термоядрена енергия (KFE). Те се опитват да възпроизведат термоядрения синтез, който се случва на Слънцето, като поставят водородни изотопи в устройството на KSTAR.

Целта е създаването на плазмено състояние, при което йони и електрони се разделят, а йоните се загряват и поддържат при високи температури. До сега никой не е успял да поддържа плазмата за 10 секунди или повече.

Успехът на експеримента на KSTAR се дължи до голяма степен на използваните технологии, коментира директорът на изследователския център Ши-У Юн. По думите му това постижение ще бъде повратна точка в технологичната надпревара за поддържане на високоефективна плазма.

То има значение и за бъдещия комерсиален реактор за ядрен синтез. Очаква се до 2025 г. KSTAR да успее да задържи плазменото състояние в продължение на 300 секунди при температура на йона по-висока от 100 милиона градуса по Целзий.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !