Над половината от продадените в Норвегия автомобили през 2020 са електромобили

Offnews Последна промяна на 05 януари 2021 в 14:45 7007 0

Untitled

Електромобилите стават все по популярни, но навлизането им в отделните страни е с различни темпове. Една от първенците в това отношение е Норвегия където по данни на Reuters 54% от всички продадени нови автомобили през 2020 са именно електромобили.

Статистиката показва, че колите само с бензинов или само дизелов двигател са едва съответно осем и девет процента от продадените през годината. Сред най-популярните модели в Норвегия са от Audi, Volkswagen, Hyundai, Nissan и Tesla.

Това не е първият случай, в който процентът електромобили в страната е толкова висок, но за първи път се отчита такова постижение за цяла година. Първият месец, през който бяха отбелязани повече продажби на електромобили беше през март 2019.

Бумът на електромобилите е подпомогнат от различните стимули, които се предоставят от страната. Норвегия е сред държавите, които се възползваха от наличието на петролни залежи за постигането на висок стандарт на живот.

През 1990 страната започна да разпределя печалбите от петролните си залежи в нов суверенен фонд. Той се използва за инвестиции в редица индустрии, а капитализацията му достига над 1 трилион долара.

Норвегия използва възможностите си за финансиране на преминаването към електромобили с доста щедри субсидии. Сред тях са премахването на мита и такси при покупка и безплатни или намалени пътни такси, паркинг и т.н. собствениците на електромобили могат също да използват лентите за автобуси и получават субсидии за предаване за рециклиране на по-стари автомобили с двигатели с вътрешно горене.

За сметка на това се увеличава данъчната тежест за собствениците на петролни автомобили. Норвегия използва част от средствата за инвестиции в инраструктура, включително изграждането на станция за бързо зареждане на всеки 30 мили от основната ѝ пътна мрежа. Крайната цел е до 2025 да бъдат спрени всички продажби на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !