Мъск не искал Twitter заради страх от Трета световна война

Адвокатите на Twitter обориха досегашните твърдения на Мъск, че той иска да се откаже от сделката заради неясните данни за броя фалшиви профили

Стоян Ненов Последна промяна на 07 септември 2022 в 14:24 1197 0

Twitter

Снимка Unsplash

Twitter

Съдебният спор между Илон Мъск и Twitter още не е започнал официално, но дори и в подготвителната фаза двете страни си разменят остри критики. По време на последното изслушване адвокатите на Twitter обориха досегашните твърдения на Мъск, че той иска да се откаже от сделката заради неясните данни за броя фалшиви профили. Според тях истинската причина е страхът на Мъск от Трета световна война, съобщава Engadget.

Изслушването беше във вторник, като е било заради искането на Мъск да добави Питър Затко като свой свидетел. Затко е бивш директор по сигурността на Twitter, като бе освободен от поста през януари т.г. Името му придоби популярност след като той публикува поредица твърдения, че ръководството на Twitter е пренебрегвало множество предупреждения за сигурността на платформата. Част от обвиненията му към компанията бяха, че тя не е правила достатъчно и за битката със спама и фалшивите профили – официалният аргумент за Мъск защо не иска да придобие компанията.

Именно заради него Мъск поиска да привика Затко за свидетел. Това провокира специално изслушване на двете страни по делото пред съдията, за да може той да прецени дали да допусне Затко. Адвокатите на Twitter използваха изслушването, за да представят още от своите аргументи срещу Мъск и неговите действия. Те оборват както твърденията на Мъск, така и на Затко.

Адвокатите цитират текстови съобщения на Мъск до неговия личен банкер в Morgan Stanley. Още на 3 май т.г. Мъск е изпратил съобщение до въпросния банкер със следния текст: „Нека да забавим нещата за няколко дни… Няма смисъл да купуваме Twitter, ако сме тръгнали към Трета световна война“.

Според Twitter, това е истинската причина на Мъск да се откаже от сделката, а всичките му други твърдения за ботове, спам и т.н. са просто търсене на повод. Компанията смята, че именно затова Мъск толкова много иска Затко за свидетел, за да използва твърденията му като аргумент.

По повод самия Затко, адвокатите на Twitter са не по-малко критични. Те го описват като разочарован бивш служител, който търси отмъщение. От компанията твърдят, че той никога не е отговарял за битката със спама в платформата. Те не коментират аргументите на Затко, че му е било наредено да излъже борда на директорите от сегашния изпълнителен директор Параг Агравал. Освен това тя го обвинява, че целенасочено е конструирал твърденията си така, че да съвпадат със сделката за придобиване с Мъск. Самият Затко отрича това и твърди, че подготвя данните много преди да се е говорило за продаването на Twitter.

Адвокатите на Мъск имаха право да отговорят на всички тези твърдения в края на изслушването. Те защитават Затко като го опиват като опитен експерт, който е имал предложение да вземе и висш държавен пост. Твърденията на Затко нямат общо с Мъск и според адвокатите на милиардера, компанията умишлено е скрила данните. Съдията обаче критикува Мъск и екипа му, че са се отказали от предварителните проверки на компанията като част от сделката, така че няма как да се разбере дали това е така.

Мъск иска делото, което е насрочено за средата на октомври, да бъде отложено. В заключение адвокатите му казват, че сега в Twitter се правят срещи, за да се дискутират не твърденията на Мъск, а на Затко и че компанията е мамила. „Ние ли сме виновни за това? Това наш хаос ли е? Това си е техен хаос“, казват адвокатите. Предстои съдията да вземе решение дали да допусне Затко като свидетел и да потвърди датата на делото.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !