Какво е динамометричен ключ и как помага на автомонтьорите?

Изкушените от сферата на автомобилизма няма как да не са запознати с този инструмент

OFFNews.bg Последна промяна на 28 юли 2022 в 15:36 1976 0

Динамометричен ключ

Снимка Вюрт България

Динамометричен ключ

Изкушените от сферата на автомобилизма няма как да не са запознати с инструмента, който грубо може да бъде описан като специален вид гаечен ключ, с чиято неоценима помощ можем да сменим гумите си например.

Уредът се нарича динамометричен ключ и е отговорът на всичките ни проблеми, свързани с лесното и безпроблемно развиване и завиване на автомобилни болтове и гайки.

Ако пък държите и на качеството, силно препоръчваме да разгледате всички подходящи устройства, принадлежащи към номенклатурата инструменти от Würth. Гарантирано ще откриете всичко, от което се нуждаете, за да обслужите автомобила си абсолютно безпроблемно и сам.

И така - какво накратко представлява динамометричният ключ? Какво е стандартното му устройство и приложение?

Динамометричният ключ е специализиран ръчен инструмент, който намира приложение за завъртане (по-рядко за разхлабване) на винтови приспособления по безопасен и сигурен начин.

Специфичното при моделите ключове е, че се характеризират с точно определен момент на сила, измерван в нютон на квадратен метър или т.нар. нанометър (Nm). Величината им е указана на съответната скала, която задължително присъства в различни вариации като неизменна част от устройството на уреда. Други структурни елементи са и: тресчоткова глава, квадрат за захващане на сменяеми гаечни вложки, Корпус или тяло, както и фиксатор за настройката на въртящия момент.

Стойността на нанометрите е изключително важна, защото прекалено силно захващане може да повреди системата, а твърде отпуснато - да я разхлаби и да я направи опасна.

За да заработи инструментът, развъртете предпазното капаче в края, задайте предварително необходимата стойност на въртящия момент, след което затегнете. След като чуете леко щракване, можете да приемете, че процедурата е минала успешно.

Когато сте готови, задължително занулете уреда. При никакви обстоятелства не го използвайте като чук, не го подлагайте на удари и не превишавайте указаните в техническите характеристики стойности на затягане.

Как помага динамометричният ключ на автомонтьорите в ежедневната им дейност? Трябва ли ви, ако не сте професионалист в областта?

Динамометричният ключ намира широко приложение в областта на авторемонтите - както в сервизните центрове, така и в по-големите промишлени предприятия. Освен с прецизност при изпълнение, той допринася и за постигане необходимото равнище на безопасност за хората, които го използват.

Принципно, ако не сте тесен специалист, нуждата от динамометричен ключ далеч не е толкова голяма, защото цената му не е ниска, а едва ли ще го ползвате толкова пъти в ежедневието си. Въпреки това един подобен инструмент би ви спестил доста усилия на мускулната маса, в случай че си правите ремонтите по колата сам. И не само - би направил начинанието доста по-бързо, прецизно и оптимизирано откъм резултат.

Динамометричните ключове могат да се окажат и безценен помощник с универсално приложение във всяка една работилница, защото приложението им съвсем не е лимитирано до сферата на автомобилите.

Как да изберем динамометричен ключ?

За да подберете правилно инструмент от подобен тип, обърнете внимание на марката и държавата на производство.

Инвестицията е правилна и оправдана, когато сме направили подробно предварително проучване и сме заложили на реномиран производител и утвърден вносител. Винаги се опитвайте да максимизирате ползите спрямо бюджета, който сте си задали.

Относно техническите параметри, най-голямо значение има вече споменатият въртящ момент. Друга характеристика, която има отношение към лекотата при боравене и крайната парична стойност, е самият вид на динамометричния ключ. Той може да е стрелкови (най-разпространеният и най-евтиният), индикаторен, електронен и други.

Важни за удобството при употреба са и параметри като теглото и дължината на ключа. Размерът на динамометричното устройство пък трябва да е съобразен с диаметъра на крепежните елементи, които предстои да се завинтват.

Комбинацията от всички тези фактори дава отговора кой е идеалният модел за вас. Относно всичко останало можете да се възползвате от възможността за консултация със специалист, който да ви препоръча най-изгодните оферти.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !