Как винаги да отваряте браузъра си в режим инкогнито

Стефан Николов Последна промяна на 17 май 2024 в 10:16 2228 0

Как винаги да отваряте браузъра си в режим инкогнито

Снимка LifeHacker

Как винаги да отваряте браузъра си в режим инкогнито

Несъмнено знаете за режима „инкогнито“ на браузъра си: специално състояние на приложението, при което програмата не следи толкова подробно действията ви. Повечето от нас използват браузърите си в нормален режим през по-голямата част от времето и превключват на режим инкогнито, само когато е необходимо - най-често когато трябва да търсим нещо, което не искаме да остане записано и да бъде включено в историята на сърфирането ни.

Изданието Lifehacker отбелязва, че можете да изберете и да стартирате браузъра си в режим инкогнито от самото начало, както на десктоп компютър, така и на мобилен телефон. Това означава, че оставяте по-малко цифрови следи след себе си и този режим може да ви подхожда повече като начин на работа по подразбиране.

Как работи режимът инкогнито

Всеки път, когато използвате режима инкогнито (или частния режим), трябва да сте наясно какво се проследява и какво не се проследява, когато става въпрос за вашите онлайн дейности. Казано по-просто, браузърът ви в режим инкогнито няма да записва сайтовете, които сте посетили, или търсенията, които сте извършили. Не се записват и бисквитките - тези малки файлове с данни, които уебсайтовете използват, за да запомнят кои сте (ако изтриете бисквитките на браузъра си, ще се наложи да се логнете отново във всичките си онлайн акаунти).

И още, ако затворите даден таб, докато сте в режим инкогнито, не можете да направите обичайния трик да го върнете отново. Браузърът ви вече е забравил, че той съществува. Най-добре е да го използвате в случаите, когато не искате търсенията и посещенията на сайтове да се появяват отново по-късно - независимо дали проучвате чувствителен медицински въпрос или пазарувате таен и изненадващ подарък за любим човек.
Режимът „инкогнито“ обаче не пречи на интернет доставчика ви да вижда какво правите (за това ви е необходима VPN услуга). Ако сте на работа, работодателят ви продължава да вижда сайтовете, които зареждате. А ако влезете някъде - в Google, Amazon, Facebook - дейността ви се регистрира от тези сайтове, както обикновено. Това не е нещо, което ви прави напълно анонимни.

Стартиране в режим инкогнито на работния плот

За да стартирате Chrome или Edge в режим инкогнито в Windows, първо трябва да създадете пряк път на работния плот - най-лесният начин да направите това е да плъзнете иконката на приложението от менюто Старт към празна част от работния плот или от File Manager с натиснат и задържан клавиш Alt. След това кликнете с десния бутон на мишката върху новосъздадения пряк път и изберете Show more options (Покажи повече опции) и Properties (Свойства).

Ще видите пътя до програмата на браузъра в полето Target (Цел). Всичко, което трябва да направите, е да добавите някакъв текст (т.нар. флаг) към този път, за да накарате браузъра да се стартира в режим инкогнито.

При Chrome добавете „-incognito“ в края, без кавички, извън кавичките, сочещи към действителния файл на браузъра.

При Edge това е интервал и след това „inprivate“ (без кавички) в края на пътя до файла с кавички.

Във Firefox това е малко по-лесно: Кликнете върху трите хоризонтални линии (горе вдясно), след това върху Settings (Настройки) и Privacy & Security (Поверителност и сигурност), след което поставете отметка в опцията Always use private browsing mode (Винаги използвай режим на поверително сърфиране). И в трите браузъра можете също така да кликнете с десния бутон на мишката върху иконата на браузъра в лентата на задачите, за да стартирате инкогнито прозорец - така че ако браузърът е закачен на лентата на задачите, това е друг начин да го стартирате в частен режим.

В MacOS, в Safari можете да отворите менюто на Safari, след което да кликнете върху Настройките и да отворите раздела Общи, за да намерите съответната опция: Уверете се, че падащото меню Safari opens with е настроено на A new private window (Нов частен прозорец) и всеки път, когато стартирате браузъра, ще виждате първо частен прозорец.

Стартиране в инкогнито на мобилен телефон

Ако искате да стартирате избраното от вас приложение за браузър в режим инкогнито на телефона или таблета си, тайната се крие в едно по-продължително натискане. В Android повечето браузъри, включително Chrome, Edge и Firefox, ще покажат някаква опция за стартиране на таб в инкогнито режим, ако натиснете и задържите иконата им на началните екрани или в отделението за приложения.

Тези от вас, които имат iPhone или iPad устройство, ще видят опция за режим инкогнито, когато натиснат продължително иконките на повечето браузъри на началния екран или в библиотеката с приложения, включително Safari, Edge и Firefox. При Google Chrome опцията всъщност гласи Incognito Search (търсене в инкогнито), но тя отваря нормален прозорец в инкогнито - можете да стартирате търсене, но можете и просто да въведете URL адреса на уеб сайт или да направите нещо друго.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !