Как да спрем Google Bard да съхранява данните и местоположението ни

Мария Иванова Последна промяна на 03 октомври 2023 в 17:53 850 0

Google Bard

Снимка Unsplash

Как да спрем Google Bard да съхранява данните и местоположението ни

С последната актуализация на изкуствения интелект на Google, потребителите вече могат да се възползват от нови функции, сред които подреждане на документи в Google Docs, откриване на стари съобщения в Gmail, както и търсене сред всички видео клипове в YouTube.

Преди да започнем да използваме новите разширения на чатбота Bard обаче, е важно да се уверим, че личните ни данни са защитени, тъй като по подразбиране всеки разговор, който провеждаме с него, се проследява, записва и използва за обучението му. Ето няколко съвета как да контролираме информацията, която предоставяме на Google Bard.

Изключване на Bard Activity

Изкуственият интелект на Google е настроен да съхранява всички наши взаимодействия с него в продължение на 18 месеца. Това включва не само въпросите ни към него, но и приблизителното ни местоположение, IP адрес и всички физически адреси, свързани с нашия Google акаунт. В допълнение, докато настройките по подразбиране са активни, всеки разговор с Bard може да бъде избран и прегледан от човек.

Можете да изключите тази функция от раздела “Активност в Bard” като спрете автоматичното запаметяване на текстовите подкани, както и като изтриете всички взаимодействия до този момент. След като изключите функцията Bard Activity, новите ви разговори няма да се преглеждат от човек, освен ако не докладвате на Google за конкретно взаимодействие. Но има и уловка - ако изключите Bard Activity, няма да можете да използвате нито едно от разширенията на чатбота, свързани с Gmail, YouTube и Google Docs.

Премахване на споделени връзки и данни за местоположението

Важно е да се отбележи, че всеки разговор в Bard, който споделяме с приятели или колеги, може да бъде индексиран от търсачката на Google. Ако искате това да не се случва, е важно да премахнете споделените от вас връзки към Bard. За целта отидете в Settings (Настройки) в горния десен ъгъл, изберете Your public links (Вашите публични връзки) и кликнете върху иконата с кошчето, за да спрете споделянето онлайн.

Потребителите на Bard имат възможност да изберат дали да споделят точното си местоположение с чатбота. Това става много лесно като изберете “Актуализиране на местоположение” в долния ляв ъгъл на екрана, след което ще получите възможност да блокирате достъпа на Bard до вашето местоположение. Важно е да се уточни обаче, че дори да се откажете от споделянето на местоположението си, изкуственият интелект на Google ще знае къде се намирате.

Този тип данни винаги се събират при използването на чатбота, за да може той да предостави отговор, който е подходящ за конкретното запитване. За целта Bard използва потребителския IP адрес, местоположение и всички адреси, запазени в Google акаунта.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !