Как да спестим от сметките за отопление през зимния сезон

Спестяването на електроенергия през зимата е от изключително значение за семейния бюджет

OFFNews.bg Последна промяна на 26 октомври 2022 в 13:58 1753 0

Отопление през зимния сезон

Снимка Pixabay

Отопление през зимния сезон

По-студените месеци идват с по-високи сметки за енергия за собствениците на жилища, а в предстоящата зима според някои прогнози те може да са дори още по-високи. Студеното време, повечето часове в къщи, по-кратките дни и дългите, тъмни нощи, заедно с поредица от празници, са само част от факторите, които предполагат, че домакинствата потребяват повече енергия в сравнение с други периоди през годината.

Затова спестяването на електроенергия през зимата е от изключително значение за семейния бюджет, а освен това е ключово и за намаляването на въглеродния отпечатък. Добрата новина е, че има все повече начини за спестяване на енергия в домашни условия, когато температурата спадне, при това – достъпни и устойчиви във времето. От фирма Greenhome.bg споделят за три елемента от дома, които макар и подценявани от мнозина, водят до много сериозни загуби на енергия и съответно – могат да се окажат скрит източник на спестявания за почти всеки дом.

Инвестирайте в качествени прозорци и дограма

Енергийно ефективното остъкляване намалява загубата на топлина през прозорците и спира евентуално течение. Когато са качествени, без значение дали са алуминиеви, PVC или дървени, прозорците не само запазват топлината, а и изолират дома от външен шум. Наред с това енергийно ефективните стъкла намаляват натрупването на конденз от вътрешната страна на прозорците.

Обърнете внимание на входната врата

Малко хора осъзнават, че входната врата може да се окаже причина за по – високите сметки за отопление – заради не добра изолация или некачествено изпълнение. С входните врати на фирма Greenhome.bg се постига едновременно както защита и сигурност, така и отлични шумо- и топлоизолационни качества, и не на последно място – естетична визия.

Вратите се изработват от 4 вида висококачествен, екологично чист и сертифициран в Германия дървен материал – смърч, дъб, ясен и меранти, а освен това могат да бъдат изработени с декоративни термопанели. Коефициентът на топлопреминаване, измерващ количеството топлина, което преминава през 1 кв.м панел за единица време, е K=1,4 W/m2 K . Всички панели са с дебелина 24 mm и 40 mm и имат вградени стъкла.

Външните щори намаляват загубата на енергия

Дори да се сложи най-дебелият стъклопакет, още един слой защита ще бъде само в плюс за енергийната ефективност на дома. Като следствие от запазването на топлина в помещенията през зимата и осигуряване на прохлада през лятото, външните ролетни щори позволяват значително да спестите енергия чрез рационално използване на климатици и печки.

„В обществото ни битува усещането, че когато става въпрос за екология и климатични промени, отделният човек е безсилен да постигне нещо и всички зависи от държавите или големите компании. Но истината е, че всеки от нас може да направи много за да намали въглеродния си отпечатък – в своето ежедневие и в дома си. Затова и нашият екип се фокусира върху предлагането на решения и продукти, способни да направят всяко едно жилище по-енергоефективно, създавайки ползи едновременно за семейния бюджет и за природата“ – посочва Весела Бориславова от Грийн хоум.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !