Как да прехвърлите правата на собственост върху папка или файл в Google Drive

Стефан Николов Последна промяна на 04 януари 2024 в 12:48 1130 0

Google Drive

Снимка Google

Как да прехвърлите правата на собственост върху папка или файл в Google Drive

Има немалко потребители, които притежават по няколко Google акаунта – един за абонаменти, друг за новини, трети за писане например на художествена литература, четвърти за тестване на онлайн приложения и т.н.

Обикновено това не е проблем - с изключение на случаите, в които става ясно, че някой файл или папка са поставени в погрешния акаунт на Google Drive. Експертът Барбара Красноф от The Verge споделя, че можем да се опитаме да оправим нещата чрез обикновено споделяне на файла/папката с акаунта, който иска да използва, но това не е особено умно и подходящо решение понеже по този начин файлът или папката ще заемат място и в двата акаунта. А ако организирате парти и се налага да прехвърлите правата на дадена папка на свой приятел, възможността за преместването на съдържанието от един акаунт в друг става още по-належаща.

Но е възможно да промените кой да бъде собственикът на дадена папка или файл в Google Drive, което всъщност не е чак толкова трудно.

Споделяне на папката или файла

Преди да можете да промените собственика на дадена папка или файл, първо трябва да го споделите с лицето, което в крайна сметка ще го притежава. Това е най-лесната част.

• Кликнете с десния бутон на мишката върху папката/файла, който искате да споделите.
• Изберете Share (Споделяне) > Share (Споделяне).
• В полето Add people and groups (Добавяне на хора и групи) добавете името или имейл адреса на лицето, с което искате да споделите този файл или папка

Промяна на собственика на папката/файла

Сега е време да се заемете с истинската задача: да прехвърлите всичките права върху съдържанието в друг акаунт:

• Кликнете с десния бутон на мишката върху папката/файла, който искате да прехвърлите, и отново изберете Share (Споделяне) > Share (Споделяне).
• Кликнете върху малкия триъгълник вдясно от името или имейл адреса на лицето, към което искате да направите прехвърлянето. В падащото меню изберете Прехвърляне на собственика (Transfer ownership)

• В изскачащ прозорец ще бъдете помолени да потвърдите, че искате да прехвърлите правата към това лице. Изберете Изпрати покана (Send invitation).

Необходимо е новият собственик да приеме

Ако вие сте потенциалният нов собственик, ще получите имейл, озаглавен "Покана за притежание на [име на файл или папка]". Имейлът ще съдържа и два бутона, които ще ви позволят да приемете или да откажете притежанието, заедно с предупреждение, че притежаването на съдържанието ще използва хранилището на вашия акаунт.

Ако по някаква причина не виждате имейла, можете да приемете собствеността по друг начин:
• Отидете в Google Drive и кликнете върху споделената папка или файл (най-лесният начин да го намерите е да кликнете върху линка Споделено с мен в лявото меню).
• В горната част на страницата, където виждате местоположението и името на папката/файла, ще видите и иконка с двама души, която показва, че е споделена. Кликнете върху иконата.
• В изскачащ прозорец ще се появи информация за вас като потенциален нов собственик и ще има бутон с надпис Accept ownership? Кликнете върху бутона и в новия изскачащ прозорец изберете Decline (Отказ) или Accept (Приемам).

Сега ще бъдете регистрирани като собственик на тази папка/файл, а предишният собственик ще получи имейл, че сте приели. (Ако сте отказали, той също ще бъде уведомен за това.)

Защо правата на собственост върху моите файлове не са променени?

Има обаче една неприятна грешка: ако смените собствеността на папката, файловете в нея ще продължат да се показват с предишния си собственик. Можете просто да промените собствеността на всеки файл поотделно, като следвате указанията по-горе, но ако имате много файлове, най-добре е да използвате Google Takeout, за да експортирате папката и файловете в нея и след това да я импортирате в новия акаунт. За да направите това:

• Отидете в Google Takeout за съответния акаунт.
• Кликнете върху Deselect all (Избери всичко) в горната част на страницата.
Превъртете надолу до Диск и го маркирайте.
• Ще видите бутон с надпис All Drive data included (Всички данни от Диск са включени). Кликнете върху него. В появилия се изскачащ прозорец махнете отметката от Include all files and folders in Drive (Включване на всички файлове и папки в Диск) и кликнете върху Deselect all (Премахване на всички), след което кликнете върху папката, която искате да прехвърлите, и върху OK.
• Превъртете надолу до края на страницата и изберете Next step (Следваща стъпка).
Поставете отметка на обектите, които искате да експортирате, и изберете Create export (Създаване на експорт).
• Ще бъдете уведомени, когато експортирането ви е готово. След това можете да го импортирате в желания акаунт в Drive. След като това стане, го изтрийте от оригиналния му акаунт.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !