Как да поемете контрола върху известията в Windows

Можете да настроите известията си, да използвате функцията "Не безпокойте" или да активирате функцията Focus, за да не ви безпокоят излишно

Стефан Николов Последна промяна на 09 август 2023 в 09:14 491 0

Windows 11 Notifications

Снимка OFFNews

Как да поемете контрола върху известията в ОС Windows

Повечето от нас са свикнали да управляват известията (или се опитват да го правят) на смартфоните си, но Windows също може да подава много известия и предупреждения. Някои от тях са полезни и необходими, но ако се опитвате да работите, редовните прекъсвания вероятно ще ви изкарат извън релси и ще ви попречат. Затова си заслужава да проучите възможностите за контрол на известията, които операционната система на Microsoft предлага - а те са доста.

Отделете няколко минути, за да настроите известията на Windows според изискванията си, и можете да си осигурите много по-спокойно и не толкова объркано изживяване при работа с компютъра, като същевременно сте сигурни, че няма да пропуснете нито едно жизненоважно известие.

Известията от приложенията

Подобно на Android, iOS и macOS, Windows ви позволява да контролирате разрешаването на известията за всяко приложение поотделно. Можете да зададете йерархия на приложенията, на които е разрешено да ви уведомяват, когато пожелаете, и на приложенията, на които не е разрешено.

По подразбиране уведомленията се появяват за кратко на екрана и се поставят и в Центъра за известия. Можете да получите достъп до тях, като кликнете близо до часа и датата долу в долния десен ъгъл на екрана. За да промените това поведение:

• Отворете Settings (Настройки) от менюто Start, след което изберете System (Система) > Notifications (Известия).


• Панелът за превключване на уведомленията ви позволява да активирате или деактивирате всички известия в Windows. Кликнете върху стрелката до превключвателя, за да видите квадратчетата за отметка за включване или изключване на звуковите известия и известията на заключения екран, както и (ако сте го активирали) за показване на входящите VoIP повиквания на заключения екран).

• Превъртете надолу, за да намерите списъка с приложения. За да изключите известията за дадено приложение, използвайте бутона за превключване до него.

Ако искате да упражните по-детайлен контрол върху известията за дадено приложение, освен обикновеното включване или изключване, можете да кликнете върху името на приложението, за да отворите панела с допълнителните опции.

Режими - Не безпокойте (Do Not Disturb) и Фокусирайте се (Focus)

Windows разполага с режима "Не безпокойте", който ви дава възможност да изключите всички известия, освен най-важните, и с функцията "Фокус", която ви позволява да определяте конкретни времеви периоди, когато искате да се концентрирате върху нещо, без да ви разсейват.

И двете функции ще видите в Центъра за известия: Не безпокойте е малката иконка с формата на камбанка в горния десен ъгъл ( кликнете върху нея, за да активирате функцията Не безпокойте с текущите настройки), а Фокус е долу в долната част (кликнете върху Focus, за да стартирате сесия).

Независимо дали използвате индивидуалните настройки за известия на приложенията, режима "Не ме безпокойте", режима "Фокус" или комбинация от трите, ще можете да настроите известията по начин, който ви устройва - и който може да се променя през целия ден в зависимост от начина, по който използвате компютъра с Windows.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !