Как да изтрием поверителната си информация от резултатите в Google

Мария Иванова Последна промяна на 10 октомври 2023 в 14:06 1606 0

Google

Снимка Duncan Meyer/Unsplash

Как да изтрием поверителната си информация от резултатите в Google

В ерата на информационните технологии следите, които оставяме онлайн, са толкова важни, че оказват реално въздействие върху живота ни и извън интернет. Едно обикновено търсене в търсачката на Google например може да разкрие много повече за нас, отколкото бихме искали - от домашен адрес до служебни данни, имена на роднини, информация за кредитни карти, медицински данни и друга конфиденциална информация.

Скорошна актуализация на политиките на технологичния гигант позволява на потребителите да премахват чувствителна и лична информация от резултатите в търсенето. В следващите редове ще разгледаме различни начини как да управляваме нашето присъствие онлайн и как да изтрием информацията си от резултатите в Google.

Премахване на информация от Google

Ако искате да премахнете информация или изображение от търсачката Google, можете да го направите по два начина - чрез приложението или директно през сайта ѝ. Премахването на нежелана информация чрез приложението на Google става чрез следните лесни стъпки:

- Отворете приложението на Google.
- Докоснете профилната си снимка в горния десен ъгъл.
- Превъртете надолу и изберете опцията “Резултати за вас”.
- Изберете профил и влезте в него.
- Щракнете върху трите точки до резултата от търсенето, който искате да премахнете.
- Изберете “Премахване на резултат” и посочете причината за премахването.
- Въведете необходимите данни, за да може Google да провери заявката ви и натиснете “Продължи”.
- Довършете процеса, като изпратите заявката.

След като провери заявката ви Google ще се свърже с вас и ще ви уведоми дали е одобрена или отказана. Можете да разгледате текущите си заявки в раздела “Резултати за вас”.

Премахване директно през сайта на Google

Ако искате да премахнете информация в Google, можете да следвате тези стъпки директно през сайта на търсачката:

- Отидете на Google Search.
- Потърсете името си или другата информация, която искате да бъде премахната.
- Щракнете върху трите точки до резултата от търсенето, който искате да премахнете.
- Изберете “Премахване на резултат” и посочете причината за премахването.
- Въведете необходимите данни, за да може Google да провери заявката ви и натиснете “Продължи”.
- Завършете процеса, като изпратите заявката.

След като подадете заявката си, Google ще провери информацията и ще ви уведоми за резултата.

Промяна на настройките в социалните мрежи и изтриване на стари акаунти

Управлението на настройките в социалните мрежи става все по-важно за поддържане на поверителността в интернет. Също така е препоръчително да изтриете или актуализирате старите си акаунти, които вече не използвате.

Ако все пак искате да поддържате присъствие в социалните медии, обмислете възможността да настроите акаунтите си като лични, за да ограничите това, което Google може да показва в резултатите от търсенето. Имайте предвид обаче, че може да отнеме седмици, преди изтритото съдържание да спре да се показва в търсачката.

Превръщане на Facebook профил в личен

Ето как можете да управлявате поверителността на данните си във Facebook:

- Влезте в профила си във Facebook през лаптоп или настолен компютър.
- Щракнете върху стрелката надолу, разположена в горния десен ъгъл на екрана.
- От падащото меню изберете “Настройки и поверителност”, след което изберете “Настройки”.
- От страничната лента в ляво изберете “Поверителност”.
- В раздела “Вашата дейност” ще видите опцията “Кой може да вижда бъдещите ви публикации?”. Щракнете върху “Редактиране” до тази опция.
- Променете настройката от “Публично” на “Приятели”. Това означава, че само вашите приятели ще могат да виждат бъдещите ви публикации.
- Всеки път, когато публикувате нещо ново, можете да изберете кои приятели ще го виждат от падащото меню до бутона “Публикуване”.
- В раздела “Вашата дейност” можете да искате да използвате опцията “Ограничаване на минали публикации”, която ще промени видимостта на старите ви публикации така, че да могат да ги виждат само вашите приятели във Facebook.

С тези стъпки можете да подобрите своята онлайн поверителност и да контролирате информацията, която споделяте с останалите потребители в социалната мрежа.

Превръщане на Instagram профил в личен

Ако искате да направите своя Instagram профил личен, ето как можете да го направите:

- Отворете приложението Instagram и влезте в него.
- Отидете в профила си, като докоснете иконата в долния десен ъгъл, която прилича на силует на човек.
- Докоснете трите хоризонтални линии в горния десен ъгъл на профила си, след което докоснете “Настройки и поверителност”.
- В менюто с настройки докоснете “Поверителност на профила”.
- Превключете на настройката “Личен профил”. След като я включите, само одобрените от вас последователи ще могат да виждат публикациите и историите ви.

Като настроите акаунтите си на лични, можете да контролирате кой вижда съдържанието и личната ви информация в тези платформи, а това може да помогне за ограничаване на информацията, което се показва при търсене в Google, свързана с името ви.

Поддържане на добра дигитална хигиена

Споделяме и някои съвети и добри практики за защита на вашата лична и финансова информация от кибератаки и кражба на самоличност:

Инсталирайте антивирусен софтуер

Най-добрият начин да се предпазите от нарушаване на сигурността на данните ви е да имате инсталирана антивирусна защита на всичките си устройства. Тя може също така да ви предупреди за фишинг имейли или измами с откуп.

Използвайте силни пароли и двуфакторна автентикация

Използването на една и съща парола в няколко платформи ви прави по-уязвими, защото ако един акаунт бъде разбит, останалите също ще бъдат хакнати. Двуфакторната автентикация е допълнителен щит, който ще попречи на хакерите да влязат в акаунтите ви.

Премахване на личната информация от търсенията в Google

Премахването на личната информация от търсенията в Google, което разгледахме подробно в тази статия, е огромна стъпка към възвръщането на неприкосновеността на личния ви живот онлайн. Имайте предвид обаче, че пълното заличаване на дигиталния ви отпечатък е почти невъзможно. Все пак можете да ограничите видимата информация за вас, както и да направите така, че да ви откриват по-трудно.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !