Как да изключите проследяването на връзките във Facebook и Instagram

Мария Иванова Последна промяна на 07 януари 2024 в 16:33 1187 0

Facebook link history

Снимка Meta

Как да изключите проследяването на връзките във Facebook и Instagram

Докато през последните месеци европейските законодатели въвеждат все по-строги регулации и гиганти като Apple и Google засилват мерките си за поверителност, Meta търси нови начини да запази империята си за събиране на данни. Един от тези начини е функцията “История на връзките”, която беше въведена наскоро и позволява на потребителите да проследяват всички връзки, които посещават чрез бразузърите в приложенията на Facebook и Instagram.

Meta представя новата функция “История на връзките” като полезен инструмент за потребителите, който запазва активността им при сърфиране в интернет “на едно място”. С новата настройка, компанията обещава, че “никога повече няма да загубите връзка”, както се посочва в изскачащ прозорец, който насърчава потребителите да се съгласят с нея. Въпреки това, в съобщението се споменава, че когато потребителите разрешат историята на връзките, информацията им може да се използва за подобряване таргетирането на рекламите в технологиите на Meta.

Въпреки че новата функция на Meta не е активирана по подразбиране, много хора могат да я изберат без да се замислят. Особено след като компанията я рекламира като начин да се избегне “загубата” на връзки. Много защитници на неприкосновеността на личния живот обаче са загрижени, че Meta въвежда все повече начини за събиране на данни за онлайн активността на клиентите си.

Добрата новина за потребителите на Facebook и Instagram е, че могат лесно да проверят дали функцията “История на връзките” е активирана и при желание да се откажат от нея.

Във Facebook, те трябва да отворят връзка от приложението, след което да изберат менюто “…”, за да достигнат до настройките на браузъра. След това трябва да потърсят “История на връзките” и ако превключвателят за функцията е включен, да го изключат. За да завършат процеса, трябва да потвърдят чрез изскачащия прозорец, че искат да деактивират функцията.

Процесът в Instagram е много подобен - потребителите трябва да отидат в настройките на браузъра в приложението, да потърсят “История на връзките” и да потвърдят избора си. Така те имат контрол над своите данни и могат да изберат дали да позволят на Meta да следи тяхната активност в интернет или не.

Въпреки че Facebook и Instagram ще премахнат незабавно историята на връзките от съответните приложения, Meta посочва, че може да отнеме до 90 дни “за завършване на процеса на изтриване”. Това означава, че предишната активност при сърфиране все още може да се използва в таргетирането на реклами, дори и няколко седмици след като проследяването на връзките е било деактивирано.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !