Как да изключим AI функцията Windows Recall ако нямаме доверие на Microsoft

Стефан Николов Последна промяна на 06 юни 2024 в 18:25 651 0

Windows Recall

Снимка LifeHacker

Windows Recall

Един от начините, по които Microsoft развива изкуствения интелект е неговото масово използване в ОС Windows 11, като предлага и една нова функция, наречена Recall. Налична само на компютрите от категорията Copilot+, функцията по същество прави скрийншоти на дисплея на всеки няколко секунди, като ви позволява да търсите в изображенията с помощта на AI, за да си "припомните" конкретна информация. Звучи полезно, но и опасно: ако не искате Windows да записва почти всичко, което правите на компютъра си, всъщност можете да изключите функцията. Напълно е възможно тази функция още със следващия ъпдейт да се появи и в обикновените потребителски компютри и е добре да ѝ обърнем малко повече внимание.

Защо може да поискате да деактивирате функцията Recall

На пръв поглед Recall изглежда като страхотна функция, но има основателни опасения за сигурността на всички потребители. Въпреки че функцията запазва скрийншоти и информацията за тях на устройството (чрез OCR и други подобни), това в крайна сметка няма да спре хакерите да получат достъп до тези изображения, ако по някакъв начин проникнат в системата ви. Дори ще намерят информацията наготово подредена. Скрийншотите са криптирани, когато компютърът ви е заключен, но вие ги декриптирате при логване, така че ако някой проникне в компютъра ви - или локално с вашите идентификационни данни, или дистанционно със специализиран софтуер - той може да получи достъп и да открадне информацията на Recall. А там е възможно да са сканирани вашите банкови сметки, контактите и т.н.

На практика вие съхранявате цяла съкровищница на почти всичко, което правите на компютъра си, включително изображения на пароли, които в този случай са незащитени; финансови данни, чувствителна фирмена информация и лични съобщения. Въпреки че има някои ограничения за това, което Recall улавя, включително всички приложения и сайтове, които сте избрали да блокирате, вие сте оставени отворени за кражби на данни на всичко лично, което всеки един ден правите на компютъра си.

Как да изключим функцията Recall

Изданието Life Hacker подсказва, че ако искате да се възползвате от другите функции с изкуствен интелект, които Microsoft предлага с компютър от типа Copilot+, но не сте доволни от това, че операционната система записва цялата ви дейност, можете да изключите функцията Recall, като отидете в Настройки (Settings) > Поверителност и сигурност (Privacy & security) > Recall & snapshots. Оттук превключете опцията Save snapshots (Записване на снимки) на off (Изкл.). Това ще попречи на Windows да записва тези изображения във вашата система. Ако вече имате скрийншоти, които искате да премахнете, можете да използвате функцията Изтриване (Delete snapshots) под тази опция.

Особености

Не е необходимо тотално да изключвате функцията Recall - можете да я направите малко по-безопасна за използване: от същата страница с настройките можете да изберете определени приложения и уеб сайтове, които Recall трябва да в бъдеще да игнорира. Microsoft обаче отбелязва, че тези филтри ще работят само за домейните при някои браузъри, включително Microsoft Edge, Firefox, Opera и Google Chrome. От друга страна, ако желаете, можете да деактивирате Recall за целите браузъри.

Софтуерният гигант казва също така, че Recall няма да запазва данните от сърфирането в режим инкогнито, когато използвате Microsoft Edge, Firefox, Opera, Google Chrome или други браузъри, базирани на Chromium, а съдържанието, защитено с управление на цифровите права (DRM), също няма да бъде улавяно от Recall. Само че за другите браузъри поне засега няма информация.

Интересно е, че се налага изключването и/или фината настройка на Recall СЛЕД инсталирането на операционната система. Но би било хубаво, ако можехме да деактивираме Recall от самото начало. В този случай няма да се налага да се ровим в нейните настройките след това и в крайна сметка да я изключим.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !