Как да автоматизираме изтриването на съобщенията с пароли от телефона си

Мария Иванова Последна промяна на 08 август 2023 в 14:53 617 0

SMartphone passwords

Снимка Freepik

Как да автоматизираме изтриването на съобщенията с пароли от телефона си

От социалните мрежи до онлайн пазаруването и банкирането - съвременният потребител разполага с десетки, а понякога дори стотици регистрации в дигиталното пространство. А заедно с тях идва и предизвикателството, свързано със сигурността и управлението на толкова много профили и пароли.

Макар че мениджърите на пароли вършат добра работа, двуфакторното удостоверяване е още по-сигурен метод за защита от хакери. При него от потребителя се изискват две различни форми на идентификация, за да получи достъп до акаунтите си.

Първата обикновено включва потребителското име и паролата, а втората - т. нар. кодове за проверка или еднократни пароли. Те се изпращат до телефонния номер на потребителя, така че на теория само той може да ги види и използва.

Това е допълнително ниво на сигурност, което гарантира, че ако потребителското име и парола са компроментирани, няма да бъдат лесно използвани, тъй като има още една проверка, през която трябва да се премине.

Тази допълнителна проверка също трябва да е добре защитено от хакери. Ето защо, когато ползвате двуфакторно удостоверяване, е добре да сте сигурни, че регистрираният номер е винаги актуален, както и че само вие имате достъп до мобилния си телефон.

Кодовете за проверка, базирани на SMS, обикновено са валидни за кратко време, което ограничава възможността някой друг освен потребителя да ги използва. Дори и така да е, все пак е добра практика всички кодове, да бъдат изтривани, след като са били въведени. Ето как да го направите за Android и iOS.

Изтриване на пароли в телефона

Ако телефонът ви е с операционна система Android, можете да настроите паролите да се изтриват автоматично, стига да използвате Google Messages за управление на текстовите си съобщения. В приложението докоснете профилната снимка на профила си в Google (горе вдясно), след което изберете Messages settings (Настройки на съобщенията). Докоснете Message organization (Организация на съобщенията) и след това активирайте “Автоматично изтриване на OTP след 24 часа”.

Друго приложение за текстови съобщения, което върши същата работа е SMS Organizer на Microsoft. За да го използвате, докоснете трите точки (горе вдясно), след това “Настройки”, “Правила за съобщения” и “Изтриване на по-стари OTP съобщения”.

В iPhone тази функция е налична само ако сте актуализирали операционната система до iOS 17 или по-нова версия. След като инсталирате iOS 17, функцията за автоматично изтриване на OTP се появява както в Messages, така и в Mail.

От главния екран с настройки на iOS отидете на Passwords (Пароли), след това докоснете Password Options (Опции за паролите) и активирайте Clean Up Automatically (Автоматично почистване). След като вашите пароли бъдат копирани в съответното приложение и използвани, Messages или Mail ще се погрижат за изтриването им от входящите съобщения или имейли.

Допълнителни мерки за сигурност

Автоматичното изтриване на паролите със сигурност може да помогне. Но има и други предпазни мерки, които можете да предприемете, за да сте сигурни, че рискът от хакване на вашите акаунти е възможно най-ограничен. Важно е например да държите заключен екрана на телефона си (колкото по-трудно е някой друг да влезе в него, толкова по-трудно е да разкрие вашите пароли).

Трябва да помислите и за възможността някой да прочете текстовите ви съобщения или имейлите ви. Помислете на кои други устройства и в кои други приложения може да се получи достъп до тези съобщения с кодове за достъп. Тези възможности трябва да бъдат блокирани, независимо дали това включва физически достъп до определен компютър или до приложение на трета страна, което е свързано с някой от вашите акаунти.

Ако акаунтите ви позволяват, можете да използвате приложения за удостоверяване на автентичността в две стъпки като Twilio Authy (Android, iOS) и Google Authenticator (Android, iOS). Те могат да създават пароли директно в телефона ви, без да са необходими текстови съобщения или имейли, което ограничава възможността някой друг да получи достъп до тях и да ги използва злонамерено.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !