iPhone може тайно да шпионира чрез push известия и как да се предпазите

Стефан Николов Последна промяна на 28 януари 2024 в 16:48 912 0

Apple iOS

Снимка Apple

iPhone може тайно да шпионира чрез push известия и как да се предпазите

Изследователи твърдят, че някои приложения за iOS използват тези известия, за да заобикалят защитата за поверителност на Apple.
Въпреки че iPhone-те се считат за по-сигурни от Android смартфоните, нов отчет разкрива, че редица популярни приложения за iPhone използват push нотификациите, за да шпионират тайно потребителите.

Изданието Gizmodo съобщи, че експерти по информационна безопасност от компанията за разработване на приложения Mysk са публикували нов видеоклип, в който подробно се описва как някои приложения за iOS заобикалят правилата за поверителност на Apple, за да събират данни за потребителите във фонов режим.

От излизането на iOS 10 през 2016 г. Apple добави в iPhone функция, която позволява на приложенията да персонализират push известията, дори ако конкретното приложение не е стартирано. В публикация в X изследователите на Mysk обясняват, че някои "гладни за данни приложения използват push известията като тригер за изпращане на аналитични данни за приложенията и информация за устройствата към своите отдалечени сървъри", като злоупотребяват с тази функция.

Ако се притеснявате, че вашият iPhone ви шпионира, ето всичко, което трябва да знаете за това как популярните приложения злоупотребяват с известията за натискане, както и какво можете да направите, за да им попречите да събират допълнителни данни за вас и вашия смартфон.
Когато iOS стартира дадено приложение, за да позволи персонализиране на неговите push известия, подробната информация за устройството, включително времето на работа на системата, локала, езика на клавиатурата, наличната памет, състоянието на батерията, модела на устройството, яркостта на дисплея и други, може да бъде изпратена обратно към сървърите на компанията за по-нататъшен анализ. Цялата тази информация обикновено се използва за снемане на цифрови пръстови отпечатъци, което е строго забранено от Apple както в iOS, така и в iPadOS.

Изданието Toms Guide подсказва, че можете да предотвратите използването на push нотификациите за събиране на данни за вас и вашия смартфон, но за целта ще трябва да ги изключите напълно. За съжаление, настройването на известията за сигнали на звуци или иконки просто не е достатъчно и push известията трябва да бъдат напълно изключени.

Ако наистина сте загрижени за приложенията, които събират данни, ще искате да използвате една от най-добрите VPN услуги - или по-точно най-добрата VPN услуга за iPhone - за да защитите допълнително поверителността си. По същия начин може да се наложи да активирате функцията Advanced Data Protection (Разширена защита на данните) на вашия iPhone, въпреки че по този начин деактивирате уеб достъпа до вашия iCloud.

Искате ли да предпазите и своя iPhone от хакерите? Тогава ще трябва да използвате Intego Mac Internet Security X9 или Intego Mac Premium Bundle X9, тъй като и двете програми ви дават възможност да сканирате вашия iPhone или iPad за зловреден софтуер, когато те са включени към Mac с помощта на USB кабел. Очакванията в новата iOS 18 тази възможност за шпиониране на потребителите да бъде сериозно ограничена.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !