Американската космическа станция Juno изпрати до Земята първите детайлни снимки на най-големия спътник на Юпитер – Ганимед. Засега това са само черно-бели снимки, но вече се прехвърлят и останалите данни, като НАСА обеща след три дни да публикува и цветни снимки с висока резолюция. Снимките и данните за радиационния фон близо до спътника ще бъдат използвани за сформирането на нови космически мисии за изследване на своеобразната система на Юпитер.

Juno изпрати две снимки – общ план и част от повърхността на луната на Юпитер. И двете са направени при максималното приближаване на Juno до повърхността на Ганимед на разстояние 1038 км. Снимката на цялата луна е направена с помощта на камерата Juno в оптичния диапазон с използването на зелен филтър, като резолюцията е един километър на пиксел. Част от „тъмната страна“ на спътника, която не е огрята от Слънцето е заснета от втория оптичен сензор на космическата станция, като резолюцията е от 600 до 900 метра на пиксел. На снимката съвсем ясно се виждат кратери с най-различен размер, както и редица бразди и възвишения, покриващи повърхността на това небесно тяло.

Основната цел на полета до Ганимед е събирането на изключително важни научни данни. Станцията изучава различията в състава и температурата на повърхността на спътника, като идеята е да се открият примеси на воден лед. Освен това учените се надяват да намерят връзка между йоносферата на Ганимед, неговото магнитно поле и магнитосферата на Юпитер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *