Един от първите създатели на електрически летателни апарати с вертикално излитане и кацане възнамерява да стане публична компания чрез сливане с друга компания, като по този начин става възможно да се избегне IPO. В чест на това събитие компанията Joby показа първия полет на разработеното от нея Electric Vertical Take-Off and Landing (eVTOL) аеротакси.

Joby е рожба на Джо-Бен Бъвирт, който основава компанията през 2009 година и работи тайно върху своята машина в продължение на 9 години. Той я показва пред обществеността през 2018 година и веднага привлича $100 милиона от крупни инвеститори, включително Intel, Toyota и JetBlue. Наскоро Joby Aviation закупи от Uber отдела Elevate за разработка на електрически аеротаксита, който дотогава бе негов пряк конкурент. А сега компанията се слива с Reinvent Technology Partners, като пазарната капитализация на новата компания е 6,6 милиарда щ. долара и нейните акции ще се котират на Ню Йоркската фондова борса.

Аеротаксито на Joby събира петима души и се придвижва с помощта на 6 пропелера. Публикуваното видео е първата възможност да се види полета на новия електрически транспорт.

Клипът показва издигането на аеротаксито във въздуха като вертолет и прехода към хоризонтален полет чрез завъртането на пропелерите. Максималната скорост на полета е 322 км/ч, а с едно зареждане eVTOL може да измине 240 км. Една от най-характерните особености е, че апаратът е 100 пъти по-тих от традиционните вертолети.

Засега един eVTOL на Joby струва 1,3 милиона щ. долара, но направените разчети показват, че тя би могла да бъде намалена двойно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *