Заради сушата TSMC започва строежа на пречиствателна станция с размери на завод

Offnews Последна промяна на 26 април 2021 в 10:09 5394 0

TSMC To Build World’s First Exclusive Water Plant Following Taiwan Drought

През последните няколко месеца Тайван се сблъска с последиците от невиждана от десетки години суша, която обхвана целия остров. Наложи се ограничаване на подаваната вода както на промишлените предприятия, така и на местните жители, на които водата се спира два пъти седмично. От средата на миналата седмица, благодарение на обилните дъждове и тайфуни, язовирите отново започнаха да се пълнят с вода. Но за борба с подобни кризисни ситуации в бъдеще, един от най-големите производители на различни чипове в света TSMC започва изграждането на специализирана пречиствателна станция съразмерна с голям завод, която ще пречиства отпадъчните води. Според старшия вицепрезидент на TSMC Лора Хо, това ще бъде уникално предприятие и един от първите в света заводи от подобен тип.

Очаква се пречиствателната станция-завод да бъде напълно готова към 2024 година, а още в края на тази година да започне да работи в ограничен режим. Това означава, че през следващите година две, това предприятие няма да окаже влияние на производството на полупроводникови компоненти. Станцията е предназначена само за нуждите на TSMC, като мощността на това предприятие е 67 хиляди тона чиста вода ежедневно, което ще удовлетвори малко под половината от нуждите на тайванския производител.

При производството на чипове са необходими огромни количества чиста вода заради високите стандарти на чистота и многобройните химикали, които участват в този процес. Всичко трябва да бъде много добре измито и почистено преди силициевата пластина да може да се използва в следващия етап от производството. По време на сушата TSMC се справяше с недостига на чиста вода с помощта на автомобилни цистерни, като заплати за тези услуги малко над 30 милиона щ. долара.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !