Заради невижданите жеги сървърите на Google и Oracle във Великобритания започнаха да излизат от строя

Причината е, че температурата на въздуха на Острова прехвърли 40 градуса по Целзий

OFFNews Последна промяна на 20 юли 2022 в 17:34 1538 0

Oracle Data Center

Снимка Oracle

Oracle Data Center

Когато температурата на въздуха в източна Англия достигна 40.3 °C – най-високите, регистрирани някога в страна, несвикнала с подобни условия – местните центрове за данни не издържаха и започнаха да прекъсват своята работа. Заради това системните администратори започнаха да изключват значителна част от оборудването, за да се намали риска от повреди. Но в резултат от тези действия престанаха да работят стартираните в тези центрове за данни виртуални машини, което свали редица уеб сайтове и онлайн приложения.

Oracle Cloud Infrastructure изключи част от своята инфраструктура (мрежови устройства, хранилища и изчислителни ресурси), която физически се намира в южната част на Великобритания. Причината е, че охладителните системи не са проектирани за подобни климатични условия и не могат да справят с горещото време. Компанията официално обяви това свое решение в своя корпоративен уеб сайт и подчерта, че частичната работоспособност на компютърните системи е била възстановена за по-малко то 24 часа, но има сървърни клъстъри, които все още не работят.

„В резултат от изключително високите температури в този регион възникнаха проблеми с охлаждането на сървърната инфраструктура в британския дата център в южната част на Великобритания (Лондон)“, обяви Oracle на 19 юли вечерта. „Някои наши клиенти може да не получат достъп до ресурсите на Oracle Cloud Infrastructure, разположени в този регион, и няма да могат да ги използват. Нашите специалисти работят върху възстановяването на повредената инфраструктура. Нашите системни администратори започнаха принудително да изключват част от сървърната инфраструктура с цел да бъдат предотвратени допълнителните сривове в работата на оборудването".

Oracle не е единственият IT гигант, който съобщава за сривове, свързани с високите температури. Google Cloud също заяви, че редица нейни онлайн услуги демонстрират повишено ниво на грешките, латентностите и недостъпност на някои услуги. Това се наблюдава в региона europe-west2-a, който е един от обектите на Google в Лондон.

Тези проблеми засегнаха различните услуги за съхранение и изчисления, включително BigQuery, SQL и Kubernetes. Настъпилият срив доведе до изключването на уеб сайтовете на WordPress, хоствани във WP Engine във Великобритания, работещи в средата на Google Cloud.

"Това доведе до частична загуба на изчислителната мощност, което от своя страна предизвика изключването на редица виртуални машини и до нестабилната работа на онлайн услугите за неголям брой наши клиенти. Ние полагаме всички усилия, за да може отново да се стартира охладителната система и да се върне работоспособността на оборудването. Не се очакват нови проблеми в зоната europe-west2-a и работещите там виртуални машини ще се завърнат към нормалната си стабилна работа".

Късно вечерта на 19 юли Google Cloud съобщи, че проблемите са решени. Но на 20 юли Google Cloud изпрати нови съобщения, че охладителната системна отново не се справя с жегите и сървърната инфраструктура започва да прекъсва и че отново са започнали да възникват големи лагове и латентности. Във Великобритания е наистина горещо и тя започва да вреди върху онлайн работата.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !