За кратко Nvidia достигна 3 трлн. долара пазарна оценка

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 06 юни 2024 в 19:03 440 0

Nvidia

Снимка Nvidia

За кратко Nvidia достигна 3 трлн. долара пазарна оценка

За кратко Nvidia достигна 3 трлн. долара пазарна капитализация. Технологичният гигант расте със стабилни темпове през последните месеци, като той се превърна във водещ производител на чипове специализирани за AI изчисления. Nvidia се превръща в третата IT компания, която минава границата от 3 трлн. долара, като в момента тя е прекрачена само от Apple и Microsoft.

Акциите на американската фирма от Калифорния отчитат ръст от 147% през тази година и така добавиха 1.8 трлн. долара към предходната ѝ пак рекордна оценка. В сряда 5 юни, книжата на Nvidia достигнаха цена от 1224.40 долара за брой и ръст от 5.2% на дневна база. С което пазарната ѝ оценка надмина 3 трлн. долара и за кратко беше по-голяма от тази на Apple. При възобновяването на търговията в четвъртък, цената се понижи и капитализацията на Nvidia падна обратно на 2.9 трлн. долара.

Последният път, когато производителят на видеокарти задмина Apple беше през далечната 2002 г., когато „ябълковата“ компания беше в криза и тепърва ѝ предстоеше бурното израстване покрай пускането на първия iPhone през 2007 г. По това време и двете дружества бяха оценявани от финансовите пазари на само около 10 млрд. долара всяка.

Въпреки временният спад, очакванията са, че възходът на Nvidia ще продължи. Компанията продължава да развива с бързи темпове своите AI чипове. Главният изпълнителен директор и съосновател на Nvidia Дженсън Хуанг обеща, че производителят ще пуска по ново поколение такива всяка година. Неговото лично богатство също се изстрелва покрай успеха на компанията и вече достига 107.4 млрд. долара, по данни на Bloomberg.

Генеративният AI и все по-масовото навлизане на изкуствения интелект е подсилено и от хардуерните възможности на чиповете на Nvidia. Като дългогодишен производител на видеокарти, компанията има ноу-хауто да произвежда процесори, които да осъществят много паралелни изчисления. Това е ключово, както за копаенето на криптовалути, така и за обработката на AI задачи.

Експертите очакват този процес да продължи, което означава, че розовото бъдеще за Nvidia тепърва предстои. Тепърва, други производители на чипове като Qualcomm, Intel и др. развиват подобни процесори. Което дава на Nvidia доста „летящ“ старт.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !