YouTube пуска по-добро качеството на видеото за платените абонаменти

Стоян Ненов Последна промяна на 12 април 2023 в 12:28 247 0

YouTube

Снимка Alexander Shatov/Unsplash

YouTube пуска по-добро качеството на видеото за платените абонаменти

YouTube обяви, че пуска допълнителни функции за платените абонаменти на платформата си. YouTube Premium струва 12 долара на месец, като досега основната характеристика беше липсата на реклами и възможността за теглене на музика за слушане офлайн.

Сега обаче YouTube ще предложи още предимства, за да привлече повече потребители към платените абонаменти, съобщава TechCrunch. Най-важната новост е подобреното качество на видеото. Освен това ще има и допълнителни функции като споделяне на клипове през FaceTime и Apple SharePlay и др.

Абонатите на YouTube Premium ще могат да използват специална версия на HD 1080p видеата. Тя ще е с повишен битрейт, т.е. по-малка компресия. Резултатът ще е осезаемо по-ясна картина с повече детайли. YouTube казва, че разликата ще е забележима най-вече при динамичните видеа като спорт или гейминг. Те ще изглеждат още по-добре и ще предлагат кристален образ дори при най-натоварените сцени. Компанията казва, че за потребителите на безплатната версия на YouTube няма да има промени и качеството на клиповете, които те гледат, няма да се влоши. Просто качеството за платените абонаменти ще стане още по-добро.

Функцията обаче няма да е достъпна за всички абонати. Тя ще може да се използва през iOS устройства и уеб браузъра, като за втория все още е експериментална. Няма информация кога и дали ще е налична и за Android и защо не е още от самото начало. Абонатите, които имат достъп до нея, ще видят още една опция в менюто за избор на качество на видеото – 1080р Premium Enhanced bitrate.

Друга новост е поддръжката на Apple SharePlay. Потребителите ще могат да избират клипове, които да гледат заедно с приятели от разстояние. Функцията ще синхронизира клиповете на техните устройства, за да ги гледат едновременно и да споделят изживяването заедно през FaceTime. Подобна функция е налична през Google Meet вече доста време и при това може да се споделя и с потребители, които не са абонати.

Третата новост е повече опции за управление на списъците с клипове. Premium потребителите ще могат да добавят още клипове към списъка си докато гледат и през смартфон или таблет. Досега функцията позволяваше запазване на клипове към плейлист за следващата сесия, докато сега могат да ги добавят към същия плейлист още докато той се използва.

Целта на YouTube е постепенно да добавя дребни, но практични функции към платените абонаменти. Компанията се опитва да постигне баланс между запазване на познатата функционалност за обикновените потребители, но и да даде достатъчно допълнителни аргументи, че платеният абонамент си заслужава инвестицията и има добавена стойност.

YouTube Premium вече предлага още функции като възможност да се слуша музика при заключен екран, слушане и гледане на видео офлайн и достъп до YouTube Music Premium. Тези екстри също се запазват и остават налични за абонатите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !