YouTube пуска по-добро качество на видеото само за платени абонати

Стоян Ненов Последна промяна на 08 август 2023 в 15:01 308 0

Youtube Premium

Снимка Google

YouTube пуска по-добро качество на видеото само за платени абонати

YouTube ще започне да предлага още една опция за качество на видеото. Тя обаче ще е достъпна само за абонатите на платената версия YouTube Premium, съобщава Engadget.

Опцията ще се казва 1080p Premium. Тя ще е с по-висок битрейт, т.е. ще се предава повече информация във видеопотока, което ще подобри допълнително визуалното качество на картината. Тя ще е по-ясна, с по-малко пикселизиране при динамични сцени, по-добри цветове и по-малко дефекти.

Защо не направо 4K видео? То е с доста по-голям размер на файла и резолюцията, което ще изисква повече трафик. Това може да е проблем за потребителите, които имат месечен лимит или пък връзката не е достатъчно добра. 1080p Premium ще предложи по-добро визуално качество без подобно рязко увеличаване на трафика.

YouTube тества новата екстра за платените абонаменти от няколко месеца. През април т.г. тя стана достъпна за потребителите на iOS приложението на видеопортала. Сега то става налично и за ползвателите на уеб версията на YouTube през всички видове компютри.

Потребителите, които не плащат за YouTube Premium, ще продължат да имат достъп до сегашната 1080p версия на качеството. От YouTube уверяват, че качеството по никакъв начин няма да се промени за хората, които не използват премиум версията, а просто абонатите ще имат още по-добро визуално изжвивяване, „особено за видеа с много детайли и движение“.

Новата екстра ще е достъпна и през Chromecast, гейминг конзоли и други устройства. Тя все още липсва в Android, казват от YouTube пред The Verge. Компанията работи по екстрата и за тази операционна система, като ще я пусне скоро. Засега няма точен срок, но в интернет вече има потребители, които вече са я виждали в профилите си, което показва, че работата е в напреднала фаза и са започнали проби в реални условия.

Екстрата е част от желанието на YouTube да увеличи функциите и допълнителните възможности, които са част от платения абонамент. Така компанията се надява да увеличи броя абонати, като има повече аргументи да ги убеди защо си струва да плащат месечната такса, която наскоро беше увеличена в САЩ. Тя поскъпна с два долара и достигна 13.99 долара месечно, както за нови, така и за настоящи абонати. Абонаментът е още по-скъп през iOS, заради комисионната, която взима Apple. За сега компанията не е увеличавала цените в други страни. В България например месечния абонамент за YouTube Premium все още е 10.99 лв. и включва същите функции и възможности.

В опит да привлече абонатите, 1080p Premium ще се показва от време на време и в опциите на потребителите на потребителите, които не са абонати. При кликване на опцията, те ще бъдат препращани до страницата за активиране на Premium абонамент, ако желаят това. Не всички клипове предлагат екстрата, което може да се обясни и с това в какво качество са били качени оригиналите и дали е достатъчно добро, за да покрие 1080p Premium.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !