Yandex продава изцяло руския си бизнес на консорциум с участието на Лукойл за 5.2 млрд. долара

Мария Иванова Последна промяна на 06 февруари 2024 в 17:29 671 0

Yandex

Снимка Wikipedia

Yandex продава изцяло руския си бизнеса на консорциум с участието на Лукойл за 5.2 млрд. долара

Технологичната компания Yandex NV обяви, че продава дейността си в Русия на консорциум от руски инвеститори. Сделката, която включва както пари, така и акции, е оценена на 475 млрд. рубли или около 5.2 млрд. долара. Продажбата от страна на базираната в Нидерландия компания-майка на познатата като “руския Google” търсачка е най-мащабната сделка на западна компания, която се опитва да напусне Русия през последните близо две години, откакто започна войната в Украйна.

След сделката, руският бизнес на Yandex ще бъде собственост на консорциум, включващ членове на ръководството на компанията и петролния гигант Лукойл. А холандската Yandex NV ще промени марката си. Въпреки това, тя ще запази контрола върху няколко международно ориентирани бизнеса, които ще продължат да бъдат управлявани от бивши служители на Yandex.

Инвеститорите ще получат дялове в Yandex International, което беше регистрирана в специалната икономическа зона Калининград в Русия в края на миналата година. Освен ръководството на Yandex и представители на Лукойл, групата купувачи включва и няколко предприемачи, които според изявлението, не са били подлагани на санкции.

Сделката за продажба на руския бизнес на Yandex, договаряна повече от година, е важна стъпка за компанията в опитите й да се справи с последиците от войната в Украйна. Освен това тя отваря пътя на компанията-майка да развива някои проекти в чужбина.

След инвазията в Украйна, руската интернет компания, която притежава още популярно приложение за превоз на пътници и платформа за електронна търговия, е подложена на силен натиск както в страната, така и в чужбина. През юни 2022 г., основателят на Yandex - Аркадий Волож беше засегнат от санкциите на Европейския съюз (ЕС). Тогава Брюксел посочи като причина за мерките подкрепата на Yandex към руската пропаганда.

Волож, който в момента живее в Израел, осъди войната през август. Въпреки това, неговият семеен тръст продължава да притежава значителен дял от компанията - 8,5% от акциите на Yandex и контролира 45% от правата на глас.

Припомняме, че скоро след като беше санкционирана от ЕС, Yandex продаде своята услуга за агрегиране на новини, която е политически чувствителна. Това беше един от многото отговори на компанията на нарастващия международен натиск след военните действия на Русия в Украйна.

С продажбата на новинарския агрегатор на Yandex на VK (VKontakte) през август 2022 г. голяма част от дигиталния информационен поток в Русия премина почти напълно под опеката на Кремъл. А VK се превърна в своеобразна онлайн империя, контролирайки основните канали за разпространение на информация в страната.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !