Yandex придобива дела на Uber в съвместния им бизнес

Offnews Последна промяна на 01 септември 2021 в 11:46 543 0

Yandex

Руският интернет гигант Yandex изкупи акциите на американската Uber Technologies в съвместните им предприятия Self-Driving Group, Eats, Lavka и Delivery. Сделката, която се очаква да бъде финализирана до края на годината, се оценява на 1 млрд. щ. долара.

Когато тя влезе в сила, руската компания ще притежава сто процента от досегашния общ бизнес в сферата на хранителните технологии, доставките, както и автономните коли и дроновете. Като част от споразумението Yandex ще увеличи и дела си в предприятието за споделено пътуване и споделяне на автомобили, което управлява заедно с Uber от 66.5 на 71 процента.

Uber обедини операциите си в Русия и съседни страни с местния лидер Yandex в сделка, която бе финализирана през февруари 2018 година. Съвместният им бизнес бе оценен на 3.8 млрд. щ. долара.

Yandex търси начин за изкупуване на дела на Uber в съвместните им предприятия от повече от година, след като пандемията от COVID-19 доведе до рязък ръст на пазара за доставки на храни. Индустрията привлече големи инвестиции от конкуренти, включително онлайн търговеца на дребно Ozon Holding и най-голямата руска банка Sberbank.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !