VW Group ще инвестира 14 милиарда щатски долара в литий-йонните батерии на стартъпа Northvolt

Offnews Последна промяна на 22 март 2021 в 11:44 5821 0

ID - Workshop bei VW Sachsen

Германският автомобилен концерн VW Group съобщи по какъв начин ще реши проблема с недостига на акумулаторни батерии за своите електромобили. Компанията си е осигурила до 2030 г. непрекъснати доставки на литий-йонни батерии от шведската стартираща компания Northvolt. В рамките на сключения договор Volkswagen ще закупи от Northvolt едно предприятие, което ще бъде съвместно, ще изгради втора фабрика, която е много по-голяма, а след това ще разшири планираното производство на акумулаторни батерии в Германия от сегашните 16 гигаватчаса до рекордните 40 гигаватчаса годишно. Сумата на сделката е 14 милиарда щ. долара. Целта на Volkswagen е към 2025 г. да започне да произвежда не по-малко от 1,5 милиона електромобили годишно и да гарантира, че за тях ще има резервни акумулаторни блокове.

Тази крупна сделка между Volkswagen и Northvolt ще доведе до редица структурни промени в работата на стартиращата компания. В началото VW Group възнамерява да увеличи своя дял в шведския производител и да закупи 20% от неговите акции.

Инвестициите в размер на 14 млрд. щ. долара ще дадат възможност на Volkswagen да закупи от Northvolt почти цялото производство. На практика основната дейност на стартъпа ще бъде обслужването на електрическите автомобили от брандовете Volkswagen, Audi и Porsche. През следващите пет години VW възнамерява да започне да произвежда над милион и половина електромобили годишно, които ще се продават с акумулаторните блокове, разработени от специалистите на Northvolt.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !