Водещ аналитик: "Съвсем скоро светът ще бъдe удавен в чипове"

Offnews Последна промяна на 04 август 2021 в 17:17 709 0

The world will soon be drowning in chips says analyst

Налице е промяна в света на микроелектрониката и световния дефицит на чипове съвсем скоро ще се замени с излишък. Информацията е на популярното издание Phone Arena, което цитира няколко аналитични отчета.

Според тази информация, съвсем скоро ще има толкова много чипове и процесори, че тяхната цена сериозно ще рухне. Старшият аналитик на Moody’s Лилиан Ли заяви пред медиите, че това е съвсем логично и закономерно. Според него, всички големи и развити световни икономики, които произвеждат компютърни компоненти, вече са разработили и са стартирали най-различни планове за увеличаване производството на полупроводникови компоненти. Но съвсем скоро всичко това може да окаже твърде отрицателно влияние на цялата полупроводникова промишленост.

Така например, президентът на САЩ Джо Байдън, възнамерява да предостави на американската полупроводникова промишленост данъчни отстъпки в размер на 52 милиарда щ. долара в рамките на нов законопроект. Европейският съюз реши да даде около 160 милиарда щ. долара, за да увеличи с 30% производството на чипове в Европа, като тези средства ще бъдат взети от запаса, предназначен за възстановяване след COVID-19 кризата. Южна Корея изпревари всички споменати, понеже се готви да изразходва почти 450 милиарда щ. долара за увеличаване на своите производствени мощности. Разходите на Китай по отношение производството на полупроводници нараснаха с 407% в сравнение с предишната година.

Глобалният недостиг на електронни компоненти започна когато световните производители на полупроводници намалиха производството на чипове при разгара на COVID-19 пандемията през 2020 година, а след това търсенето на компютърни компоненти значително превиши предлагането.

Очакванията са цените на чиповете рязко да паднат, което ще предизвика нестабилност в този сектор. Прогнозата на аналитика е, че най-силно ще бъде засегнат Китай. Според тази прогноза, цените на компютърната електроника и на смартфоните навярно ще останат на същото ниво или дори ще се повишат, понеже корпорациите ще трябва да компенсират натрупаните загуби.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !