В Китай започна работата на най-голямата в света плаваща електроцентрала

Offnews Последна промяна на 10 януари 2022 в 17:24 510 0

World’s largest floating solar farm comes online with wind and storage

Компанията Huaneng Power International (HPI) завърши изграждането на слънчевата електроцентрала в провинция Шандун в западната част на Китай. Общата мощност на монтираните на повърхността на водата слънчеви панели е 320 мегавата.

Плаващата слънчева ферма е разположена във водоем недалече от въглищна топлоелектроцентрала с мощност 2,65 гигавата и е съединена с парк от вятърни турбини с мощност 100 мегавата плюс акумулаторно хранилище за електрическа енергия с капацитет 8 мегаватчаса. Всичко това принадлежи на компанията HPI и образува единен интегриран комплекс със слънчева и вятърна енергия с обща инфраструктура, която подава електричество в енергийната мрежа на Китай.

Строителството на тази слънчева електроцентрала премина на два етапа. Първоначално бяха включени модулите с обща мощност 200 мегавата, а след това и останалите блокове с мощност 120 мегавата. Според китайските медии този комплекс ще генерира около 550 милиона киловатчаса електрическа енергия годишно.

В Китай непрекъснато расте търсенето на електрическа енергия и това налага страната да продължи използването на енергия от въглища и изграждането на нови топлоелектрически централи. Едновременно с това китайското правителство изгражда голям брой слънчеви и вятърни електрически централи, които не вредят на околната среда.

Тази слънчева електроцентрала ще остане на второ място по мощност след като през 2023 година в Индия ще започне да работи подобна електроцентрала с мощност 600 мегавата.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !