Уволненията в областта на технологиите се превръщат в нещо нормално

Стефан Николов Последна промяна на 18 март 2024 в 17:34 395 0

Jobs cut

Снимка Igor Omilaev/Unsplash

Работата в технологичния сектор вече не е надеждна опция за трудова заетост

Работата в технологичния сектор вече не е надеждна опция за трудова заетост. Миналата година IT компаниите в целия свят съкратиха стотици хиляди служители. Тенденцията се запази и през тази година, като не само стартиращите компании, но и големите технологични предприятия активно съкращават своя IT персонал.

По данни на портала Layoffs.fyi от началото на годината 209 ИТ компании са съкратили немалките 50 312 служители. Ако вземем статистиката за 2023 г., общо 1191 компании са съкратили 269 180 служители. Тази тенденция засяга не само малките стартиращи предприятия, но и големите ИТ корпорации като Alphabet, Amazon, Cisco, eBay, Meta Platforms, Microsoft, SAP и Unity Software. Друг пример е PayPal, която по-рано тази година обяви намерението си да направи масово съкращение на 2 500 служители, което се равнява приблизително на 9% от общата работна сила на компанията.

Според Challenger, Gray & Christmas мащабът на този проблем в ИТ сектора е толкова голям, че настоящите съкращения отстъпват само на дотком балона, който през 2001 г. завърши с крах на фондовата борса поради появата на нерентабилни интернет стартъпи и доведе до огромни загуби за инвеститорите и фалит на голям брой компании. В същото време статистическите данни сочат, че за периода януари-февруари 2024 г. броят на съкращенията в IT сектора е намалял с 55% в сравнение със същия период на миналата година, когато за два месеца работа са загубили 63 216 души.

Изданието Techspot отбелязва, че данните на Challenger, Gray & Christmas не съвпадат напълно с изчисленията на Layoffs.fyi. Тази компания е пресметнала, че за периода януари-февруари 2024 г. в ИТ сектора са били съкратени 28 218 души, като през февруари са били съкратени 12 412 души. Така или иначе, статистиката е твърде разочароваща за ИТ специалистите, много от които са свикнали с повишеното внимание от страна на работодателите. Проучване на CNBC показва, че голяма част от тези специалисти са се сблъскали със силно повишена конкуренция при търсенето на работа в сектора на ИТ (IT) технологиите.

Другата твърде лоша новина за IT специалистите е, че ръстът на заплатите в този сегмент на практика е спрял. По данни на Layoffs.fyi през последните две години някогашният бърз ръст на заплатите в технологичния сектор до голяма степен е в застой. Това не означава, че IT специалистите са станали нископлатени. Данните от Comprehensive.io сочат, че един специалист по изкуствен интелект на начално ниво може да печели между 109 500 и 138 500 долара годишно. В същото време ръководител на група служители или човек, който отговаря за бизнес процесите, печели между 178 500 и 310 050 долара годишно.

Миналата година IT компаниите заявиха, че съкращенията на персонала са необходими за оптимизиране на дейността и се дължат на високата инфлация, ниското потребителско търсене и на факта, че по време на пандемията от коронавируса е имало активна кампания за набиране на персонал. Тази година инфлацията е чувствително по-ниска и много IT компании разполагат със свободни средства, но въпреки това продължават да съкращават служители. Според анализаторите тази политика е продиктувана от желанието за постигане на по-добри финансови резултати, тъй като в резултат на съкращенията акциите на компаниите укрепват и поскъпват.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !