TSMC се превърна в най-големия производител на чипове в света задминавайки Intel и Samsung

Стефан Николов Последна промяна на 10 февруари 2024 в 17:06 782 0

TSMC

Снимка TSMC

TSMC

Производственият капацитет и усъвършенстваните технологии на TSMC я превърнаха в най-големия производител на чипове в света по отношение на приходите. С опита си в усъвършенстването и предлагането на най-съвременните технологии за производство на чипове, с които конкурентите не разполагат, тайванската компания вероятно дълго време ще запази първото място на пазара.

В края на 2023 г. TSMC стана най-големият производител на полупроводници в света по отношение на приходите - компанията получи 69,3 млрд. долара, което е повече от приходите на подразделенията за полупроводници на Intel (54,23 млрд. долара) и Samsung (50,99 млрд. долара). Резултатът отразява промяната в индустрията, традиционно доминирана от Intel - "сините" заемаха първото място по приходи от чипове в продължение на няколко десетилетия, започвайки от 1992 г., с изключение на 2017 г., когато Samsung за кратко зае лидерската позиция.

Тайванският поръчков производител не произвежда процесори под собствения си бранд, но производствените му услуги са незаменими за другите производители на чипове. Растежът на TSMC се оказа много устойчив, тъй като компанията обслужва клиенти като Apple, AMD, NVIDIA и Qualcomm. В епохата на пандемията, когато световното търсене на електроника нарасна, TSMC постави на първо място своите услуги. Компанията доминира в областта на технологичните процеси, което ѝ дава силна позиция при сключването на договорите.

Изданието Tech Spot съобщава, че след TSMC на пазара на полупроводници по отношение на приходите се нарежда NVIDIA, която има големи шансове да надмине Samsung и Intel според резултатите към края на 2023 г., които се анализират сега. Компанията ще представи своя финансов отчет на 21 февруари, но по предварителни оценки общата сума за календарната година възлиза на 58,8 млрд. долара. По принцип TSMC не се споменаваше сред най-големите компании за полупроводници, тъй като произвежда единствено по договори, но сега нейните приходи се оказаха по-високи от тези на Intel и Samsung. Тайванският гигант също така изпреварва най-близките си конкуренти с резултатите за четвъртото тримесечие на 2023 г., като отчете 19,55 млрд. долара спрямо 16,42 млрд. долара на Samsung и 15,41 млрд. долара на Intel.

TSMC също така обяви намерението си да разкрие втори завод за производство на чипове в Япония съвместно със Sony и Toyota. Той ще започне да функционира в края на 2027 г. като част от съвместното предприятие Japan Advanced Semiconductor Manufacturing, в което тайванската страна държи контролния пакет акции. Общата инвестиция на TSMC в Япония ще надхвърли 20 млрд. долара, ако се включи и заводът, който ще започне работа тази година. Новите заводи в страната няма да произвеждат авангардни чипове, а ще се ограничат до продукция за автомобилите, промишлеността и високопроизводителните компютри.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !