Tesla въвежда солена глоба ако препродадете новия Cybertruck през първата година

Мария Иванова Последна промяна на 14 ноември 2023 в 14:37 936 0

Tesla Cybertruck

Снимка Tesla

Tesla Cybertruck

Американският производител на електромобили Tesla въвежда нова мярка, която ще наказва собствениците на новия модел пикап Cybertruck, ако опитат да го продадат в рамките на първата година от притежаването му. Според наскоро добавена клауза в договора за поръчка на автомобила, компанията ще начислява глоба в размер на 50 хил. долара при препродажбата му през първите 12 месеца.

В новия раздел на споразумението с клиентите на Tesla, отнасящо се само за Cybertruck, се казва, че те дават съгласието си да не продават превозното средство в рамките на първата година след датата на неговата доставка. Клаузата е насочена и към прекупвачите на електрическия пикап, чиято доставка се очаква да започне на 30 ноември. Ако нарушат условията на споразумението, на тези клиенти може да бъде напълно забранено да купуват автомобили на Tesla в бъдеще.

Компанията на Илон Мъск има специфични условия за продажба на електрическия пикап Cybertruck. Ако собственикът му реши, че иска да се откаже от автомобила, той може да го продаде обратно на Tesla на по-ниска цена.

При желание за продажба на трета страна, притежателят на Cybertruck трябва да получи писмено съгласие от производителя Ако Tesla откаже да закупи автомобила по някаква причина, едва тогава собственикът може да го продаде на друг човек.

Въпреки че целта на новата политика на Tesla все още не е изяснена, изглежда, че компанията иска да поеме контрола върху вторичния пазар на своите автомобили. Този ход може да се разглежда като опит на основателя Илон Мъск да задържи печалбите вътре в компанията и да ограничи доходоносния пазар на препродажбите, който е изключително популярен в автомобилната индустрия.

Това може да е и стратегия за увеличаване на продажбите на Cybertruck, особено след като Tesla загуби 20% от оценката си миналия месец в условията на свиващия се пазар на електрически превозни средства. Тази политика може да стимулира потребителите да закупят нов Cybertruck директно от Tesla, вместо да търсят втора употреба на вторичния пазар. Остава да видим каква ще бъде реакцията на пазара и дали тази стратегия ще доведе до очакваните от Tesla резултати.

Припомняме, че главният изпълнителен директор на компанията представи прототип на Cybertruck през 2019 г. и оттогава се очаква пускането му на пазара. Футуристично изглеждащият камион има бронебойна каросерия от неръждаема стомана и според Мъск е "достатъчно водоустойчив", за да прекосява реки като лодка. Пикапът тежи 7000 кг., което го прави тежък, колкото Ford F-150, но може да ускорява от 0 до 96 км./ч. за по-малко от три секунди.

В края на месеца Cybertruck ще бъде пуснат за ограничен брой избрани клиенти и е разбираемо, че Tesla се опитва да изпревари прекупвачите, които искат да спечелят от рядкостта на автомобила. По време на скорошен разговор за приходите на компанията Мъск заяви, че масовото производство на дългоочаквания електрически пикап няма да започне преди 2025 година.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !