Tesla повиши цените на своите електромобили

Offnews Последна промяна на 10 март 2022 в 18:31 594 0

Popular-Tesla-Car-Prices-In-USA

Tesla увеличи с около 1000 щ. долара цените на произвежданите в САЩ кросоувъри Model Y и седани Model 3 Long Range. Леко увеличени са и цените на електромобилите Model 3 и Model Y, които се произвеждат в китайската гигафабрика близо до Шанхай. Според публикуваната в официалния сайт на компанията информация, поскъпването за Китай е в размер на около 1500 щ. долара.

Агенция Reuters напомня, че миналата година Tesla около десет пъти повишава цената на най-евтините версии на своите електромобили, произвеждани в САЩ. Това са Model 3 и Model Y. В сравнение с месец януари 2021 година най-много е поскъпнал електрическият автомобил Model Y Long Range, като при него увеличението на цената за територията на САЩ е около 20%. За същия период от време седанът Model 3 Long Range е поскъпнал с 10,6%.

Ръстът на цените на електромобилите на Tesla се дължи на повишаването цените на основните суровини, което става заради военните действия в Украйна. Особено силно се усеща поскъпването на никела. Никелът се използва при производството на акумулаторните батерии за електромобилите и този метал е значителна част от тяхната себестойност. Ръстът на неговата цена логично води и до ръста на себестойността и съответно на цената на електрическите автомобили.

На 8 март тази година цената на никела на Лондонската борса на металите надхвърли 100 хиляди щ. долара за един тон, което се случва за първи път от 1988 година.

1
1

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !