Tesla повиши цените на своите електромобили

Offnews Последна промяна на 10 март 2022 в 18:31 732 0

Popular-Tesla-Car-Prices-In-USA

Tesla увеличи с около 1000 щ. долара цените на произвежданите в САЩ кросоувъри Model Y и седани Model 3 Long Range. Леко увеличени са и цените на електромобилите Model 3 и Model Y, които се произвеждат в китайската гигафабрика близо до Шанхай. Според публикуваната в официалния сайт на компанията информация, поскъпването за Китай е в размер на около 1500 щ. долара.

Агенция Reuters напомня, че миналата година Tesla около десет пъти повишава цената на най-евтините версии на своите електромобили, произвеждани в САЩ. Това са Model 3 и Model Y. В сравнение с месец януари 2021 година най-много е поскъпнал електрическият автомобил Model Y Long Range, като при него увеличението на цената за територията на САЩ е около 20%. За същия период от време седанът Model 3 Long Range е поскъпнал с 10,6%.

Ръстът на цените на електромобилите на Tesla се дължи на повишаването цените на основните суровини, което става заради военните действия в Украйна. Особено силно се усеща поскъпването на никела. Никелът се използва при производството на акумулаторните батерии за електромобилите и този метал е значителна част от тяхната себестойност. Ръстът на неговата цена логично води и до ръста на себестойността и съответно на цената на електрическите автомобили.

На 8 март тази година цената на никела на Лондонската борса на металите надхвърли 100 хиляди щ. долара за един тон, което се случва за първи път от 1988 година.

 

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !