Tencent бележи напредък в разработката на собствени чипове

Offnews Последна промяна на 04 ноември 2021 в 13:17 262 0

processor-2217771_1920

Китайският технологичен гигант Tencent се похвали с напредъка си в разработката на чипове. Освен това компанията сподели и данни за инвестициите си в развойна дейност.

Tencent е позната най-вече с компютърните си игри и социалната мрежа WeChat. Компанията обаче инвестира значителни средства и в научноизследователска дейност, включително в разработка на полупроводникови продукти в партньорство с други китайски организации.

Представител на Tencent споделя, че компанията има дългосрочен план за инвестиции за чипове и R&D. Вече се отчита успех в три направления, подчертавайки наличието на три чипа, разработени от компанията.

Става дума за AI изчислителен чип с името Zixiao, друг за видео обработка, Canghai, и чип за високо-производителни мрежи, Xuanling. Освен това компанията анонсира и облачната си операционна система Orca.

Информацията от Tencent идва след като Alibaba, конкурентна компания в Китай, представи нов сървърен чип за центрове за данни. Друга китайска технологична компания, Xiaomi, пък има ISP чип, Surge 1.

Всичко това е в тон с усилията на Китай за напредък на собствената ѝ индустрия за полупроводникови продукти. Това е и едно от ключовите направления на напрежения между САЩ и Китай.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !