Срив на пазара на компютри в САЩ в началото на годината

Павлин Луканов Последна промяна на 01 юни 2023 в 17:44 412 0

Laptops

Снимка Marten Bjork/Unsplash

Срив на пазара на компютри в САЩ в началото на годината

Изминалата година се оказа доста лоша по отношение на редица сектори от бранша за потребителска електроника. В това число доставките на компютри продължиха да падат, а това се пренася с пълна сила и в началото на 2023 г. Нови данни на компанията за пазарни анализи на Canalys, конкретно за пазара на САЩ през първото тримесечие, показват огромен спад от 28% на годишна база до 14 млн. броя. Това включва настолни и преносими компютри, както и работни станции.

Конкретно при преносимите компютри, включително и работни станции, доставките са с 31% по-малко, като достигат 11.4 млн. броя. Доставките на настолни компютри и работни станции са с 28% по-слаби до 2.7 млн. броя. По-добри резултати се отчитат при таблетите, като там спадът е 7% до 10.8 млн. броя, което се отдава основно на силното представяне на iPad. Въпреки краткосрочните проблеми от Canalys очакват възстановяване на пазара с постигане на ръст от 6% през последното тримесечие на годината и 13% ръст през 2024 г. спрямо 2023 г.

Интересно е обаче да научим и причините за спада в доставките в началото на годината. Според Canalys тук има редица фактори, като се започне от традиционния сезонен спад след края на годината и се стигне до мерки срещу икономическия натиск, включително неколкократното вдигане на лихвите. Също така редица организации удължават експлоатационния живот на машините си, като се залага само на критични обновления.

Вече има обаче позитивни знаци, тъй като в началото на второто тримесечие инфлацията пада до 5%, но и има признаци, за това че монетарната политика няма да бъде затягана допълнително. През второто полугодие се очаква и потребителите да предприемат повече покупки, а освен това се очакват инвестиции от образователния сектор, което пък ще е най-позитивно за сегмента на Chromebook устройствата.

Значителен фактор за смяна на оборудването ще е и преминаването на все повече организации и потребители от Windows 10. Засега това няма значително влияние върху решенията за покупка, но ще е по-важен фактор в бъдеще.

В САЩ през първото тримесечие лидер по доставки е Dell с 2.8 млн. доставени устройства, дял 27.1% и спад 26.2% на годишна база. След това се нареждат HP с 3.73 млн. доставки дял 26.6% и спад 13.2%, както и Lenovo с 2.12 млн. доставени броя, 15.1% дял и спад 35%. Челната петица се допълва от Apple и Acer със съответно 12.2% и 5.6% дял.

При таблетите с най-много доставки, 5.4 млн. броя, се нарежда Apple, която държи 50% от пазара и отчита ръст 20.5%. На втора позиция е Amazon с 2 млн. доставки, дял 18.9% и спад 25.7%, а на трето място е Samsung с 1.76 млн. доставени устройства, дял 16.3% и спад 19.6%.

Пазарът в САЩ е индикативен до някаква степен и за Европа, макар тук Chromebook устройствата да не са толкова популярни. По всичко личи, че и настоящото тримесечие ще е с негативен ход на доставките, но можем да очакваме ръст до края на годината. Все пак предстои да видим какво ще се случи реално.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !