Spotify предприема значителни съкращения

Павлин Луканов Последна промяна на 06 декември 2023 в 15:03 703 0

Spotify

Снимка Reet Talreja/Unsplash

Spotify

Spotify е най-популярната музикална платформа за стрийминг на музика. Тя се радва на продължаващ ръст на потребителите, включително и на тези с платен абонамент. На фона на това обаче, тази седмица стана ясно, че компанията ще освободи около 1500 служители, което представлява 17% от работната ѝ сила. Целта разбира се е намаляване на разходите, а съкращението идва след вече предприетите две подобни на 600 човека през януари и 200 през юни. На фона на това акциите ѝ поскъпнаха с около 11%, достигайки най-високите си стойности от две години насам, до 200,46 долара (362,45 лв.) в ранната търговия.

Припомняме, че в началото на годината редица технологични компании предприеха съкращения. Наскоро обаче някои от тях отново предприемат подобни мерки, опитвайки се допълнително да ограничат разходите си. Иначе в писмо до служителите, Главният изпълнителен директор на Spotify, Даниел Ек, сподели, че компанията е наела повече хора през 2020 г. и 2021 г. поради ниските капиталови разходи и наличието на повече ресурси.

Заради настоящите съкращения Spotify ще трябва да задели до 145 млн. евро (284 млн. лв.) в разходи свързани с процеса по освобождаване на персонал през последното тримесечие. Отбелязва се, че по-голямата част от паричния компонент ще бъде записан през първото и второ тримесечия на 2024 г. В крайна сметка оперативната загуба през четвъртото тримесечие на настоящата година може да достигне до 108 млн. евро (211 млн. лв.). Това е в контраст с предходните очаквания за оперативна печалба от 37 млн. евро (72 млн. лв.).

Припомняме, че Spotify инвестира над 1 млрд. долара в изграждането на бизнеса си с подкасти, като привлече знаменитости от ранга на Ким Кардашиян, Принц Хари и Маган Маркъл. Целта на платформата е да достигне до милиард потребители към 2030 г. През третото тримесечие дори беше отбелязана печалба, което беше подпомогнато от поскъпването на цените на абонаментите и ръста на потребителите във всички региони. Към края на годината прогнозата е, че активните потребители ще достигнат 601 млн.

Служителите засегнати от новите съкращения най-вероятно вече са били известени за това, като те ще получат компенсации като пет заплати, изплащане на отпуски и покритие на здравни услуги. Даниел Ек посочва, че съкращенията са нужни заради по-ниската ефективност, на фона на висока продуктивност. Имало е възможност и за отлагане на решението за 2024 г. и 2025 г., но в крайна сметка се стига до съкращения сега. Единственото положително нещо за съкратените служители е щедрата компенсация.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !