Според шефа на OpenAI, хората не осъзнават, че AI съвсем скоро наистина ще доведе до масови съкращения

Стефан Николов Последна промяна на 13 май 2024 в 16:29 2068 0

unemployment

Снимка pch.vector/Freepik

Според шефът на OpenAI, хората не осъзнават, че AI съвсем скоро наистина ще доведе до масови съкращения

Само преди няколко месеца главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман разкри „изключително амбициозните“ си планове за развитие на изкуствения интелект (AI). Той търсеше финансиране в размер на трилиони, за да подобри технологиите на чиповете, което от своя страна да стимулира развитието на AI. Въпреки това, само няколко месеца след като разкри амбициозните си планове за стимулиране на развитието на AI, главният изпълнителен директор сподели опасенията си относно работните места и икономиката в условията на възход на AI инструментите. Това стана по време на дискусия на Института Брукингс, посветена на AI и геополитиката.

„В близко бъдеще по-развитите AI инструменти могат да доведат до масова замяна на работни места“ – заяви Алтман.

Когато попитаха Сам Алтман какво мисли за това как дезинформацията, генерирана от изкуствения интелект, може да повлияе на изборите, той сподели опасенията си по друг въпрос - бъдещата икономика. „Нещото, за което най-много се притеснявам в момента, е, изключително голямата скорост и мащабът на социално-икономическите промени, които могат да настъпят, и какви ще бъдат последиците от тях", каза главният изпълнителен директор на OpenAI.

Неговите думи бяха фокусирани предимно върху това, че изкуственият интелект може и ще доведе до масова замяна на работните места А това сериозно ще се отрази на икономиката. Според него GPT-4 все още не представлява някакъв по-значителен риск за работните места и това кара хората да мислят по следния начин:

„Е, добре де, твърде много се притеснявахме за това, а то не е кой знае какъв проблем“, каза той. „Имам опасения, че просто не се отнасяме достатъчно сериозно към този проблем, който вече е пред нас, а той е един огромен, наистина огромен проблем".

Изданието Gizmochina допълва, че според проучване на Международния валутен фонд (МВФ) от началото на тази година авангардните технологии за изкуствен интелект ще засегнат около 60% от работните места в развитите икономики. Съобщава се, че почти половината от тези работни места могат да бъдат автоматизирани. Именно това може да доведе до масовата замяна на работните места, за която говори Алтман.

В интервю за CNBC миналата година той заяви, че е „малко уплашен“ от ChatGPT, тъй като инструментът е способен буквално да елиминира определени професии и много работни места. Макар че тези инструментите могат да помогнат на хората в работата им, като потенциално им помагат да вършат повече за по-малко време, те също така могат изцяло да заместят хората от определени професии. Някои главни изпълнителни директори също потвърдиха, че са заменили редица работни места с изкуствен интелект с цел по-добра производителност и ефективност.

Според изследване на ООН от лятото на миналата година AI ще засегне най-силно чиновническата работа Това са например кол центровете, кредитните инспектори, касиерите, почти всичко от сферата на обслужването, голяма част от всякакъв вид писане на текстове и дори ще засегне сферата на юридическите професии. Казано по друг начин, новите AI могат и навярно ще автоматизират този вид дейности.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !