Собственикът на Wordpress придобива междуплатформеното чат решение Beeper

Павлин Луканов Последна промяна на 11 април 2024 в 18:11 1666 0

Beeper

Снимка Beeper

Beeper

Свидетели сме на придобиване, което може потенциално да има значителни последствия за бранша. Става дума за това, че Automattic, компанията зад Wordpress.com, Tumblr и други популярни уеб портали, придобива Beeper, приложение за чат комбиниращо различни услуги. Едновременно с този анонс стана ясно също така, че Beeper отваря приложението си за всички, като слага край на списъка с чакащи. Всичко това се случва след сагата от преди няколко месеца, когато Beeper предложи ново приложение наречено Beeper Mini, въвеждащо възможност за използване на протокола iMessage на Android, премахвайки пречките при чат между iPhone и смартфони с Android. Това обаче не допадна на Apple и компанията ограничи тази способност.

Главният изпълнителен директор на Beeper, Ерик Мигицовски, споделя, че компанията е открила по-добър и по-устойчив начин да постигне плановете си, а именно едно приложение, което комбинира чат услуги, поставящо потребителя на първо място. Всичко това е трудно да се реализира без подобаваща подкрепа и помощ. Automattic е компания, която залага на отворения софтуер и е сред ранните инвеститори в Beeper, като има и добра репутация за надзор над придобивките си.

Главният ѝ изпълнителен директор, Мат Мюленвег, от месеци споделя вярването си, че следващият основен стълб на компанията ще е чат решение. Чрез WordPress Automattic е в основата на около половината от сайтовете в световен мащаб. Освен това WooCommerce е мощен играч в онлайн търговията. С навлизането в чат пространството се разкриват и повече възможности, които са от също толкова голямо значение.

Припомняме, че през октомври Automattic придоби един от малкото конкуренти на Beeper, Texts за 50 млн. долара (90,1 млн. лв.). Тогава бяха изразени и някои притеснения относно Beeper по отношение на моделите за сигурност, които са изисквали съхранение и декриптиране на някои съобщения. В последствие компанията въведе подобрения, с които се променя решението за сигурност, премахвайки възможността за преглеждане на некриптирани съобщения през Signal, WhatsApp и др.

Мигицовски ще бъде ръководител на подразделението за „съобщения“, като комбинираният екип на Texts и Beeper ще продължи да работи върху Beeper. Първата задача ще е подготовката на приложението за близо 450 000 нови потребители, които са в списъците за чакащи достъп до приложението. Също така има и работа по отношение на добавянето на по-защитената версия към всички поддържани платформи. Обединеният екип на Automattic ще продължи с изграждането на междуплатформеното приложение за комуникация. Крайната цел е въвеждането на система с отворен код, която да предлага широки възможности.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !