След сделката за Twitter Илън Мъск продаде акции на Tesla за 8,5 милиарда щатски долара

Offnews Последна промяна на 01 май 2022 в 17:11 458 0

cbsn-fusion-elon-musk-sells-8-billion-tesla-stock-twitter-deal-thumbnail-985896-640x360

В средата на тази седмица Илън Мъск само за три дни продаде акции на Tesla за над 8 милиарда щ. долара. Тази сума му е необходима, за да плати закупуването на социалната мрежа Twitter, за което той се споразумя миналия понеделник. Някои финансови аналитици са на мнение, че това може да отслаби контрола на Мъск върху неговата автомобилна компания.

Авторитетното издание Forbes цитира информацията на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), според която най-богатият човек на планетата е продал около 9,6 милиона акции на Tesla на сума от 8,5 милиарда щ. долара преди приспадането на данъците.

В средата на седмицата Мъск продаде 5,2 милиона акции на Tesla при цена от 823 до 903 щ. долара за 1 TSLA. Това е дало на генералния директор на SpaceX и Tesla около 4,5 милиарда щ. долара. След приспадането на данъците чистата сума възлиза на приблизително 3,5 милиарда щ. долара. Във вторник и сряда той продаде 4,4 милиона акции на Tesla за обща сума около 4 милиарда щ. долара.

Четвъртък вечер Мъск съобщи в своята Twitter страница, че повече няма да продава акции на Tesla.

Тези суми са необходими на Илън Мъск, за да се разплати за закупуването на социалната мрежа Twitter за 44 милиарда щ. долара. За осъществяването на сделката милиардерът взе кредити от няколко банки на обща сума от 25,5 милиарда долара, като кредитите са обезпечени с акции на Tesla. Останалите 21 милиарда щ. долара Мъск ще плати от личните си финанси.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !