Скъпите смартфони с рекордни продажби през 2023 г. въпреки срива на пазара

Стоян Ненов Последна промяна на 03 януари 2024 в 11:53 760 0

Apple 15

Снимка Apple

Скъпите смартфони с рекордни продажби през 2023 г. въпреки срива на пазара

През 2023 г. пазарът на смартфони ще отчете спад, при това той може да е значителен. Това показваха всички предварителни прогнози досега, но според нов анализ на Counterpoint Research, вътре в самия пазар ситуацията е доста динамична.

Като цяло спад на световните продажби изглежда логична на фона на икономическата ситуация. Смартфонът е луксозна стока и като такава е сред първите, чийто покупки биват ограничавани, когато има проблеми в икономиката. Но не и този път. Оказва се, че именно най-скъпите модели смартфони бележат рекордни продажби напук на пазара.

Според прогнозата на Counterpoint, крайните резултати за 2023 г. ще покажат, че пазарът на смартфони от висок ценови клас (т.е. цена от 600 долара и нагоре), е записал 6% ръст и е достигнал исторически високо ниво. С други думи, скъпи смартфони се купуват повече от всякога и това обосновава и позицията на производителите, които през последните няколко години осезаемо завишиха цените на премиум моделите си.

Нещо повече, една трета от всички продадени смартфони от висок клас са премиум моделите на премиум моделите с цени над 1000 долара. Това показва голямо и сериозно търсене на топ смартфони, като има достатъчно много хора, които плащат за тези устройства в търсене на най-високото качество.

Лидер при премиум смартфоните очаквано е iPhone със 71% дял. Той обаче се понижава с 4% спрямо 2022 г. За сметка на това Samsung и Xiaomi увеличават своя дял при премиум смартфоните с по 1% съответно до 17% и 2%. А Huawei записва 2% увеличение в сегмента и дял от 5%.

iPhone остава мерилото при премиум смартфоните, но това постепенно се променя. Една от причините е, че най-голям ръст на търсенето на премиум смартфони има в Китай, Индия, Близкия Изток, Африка и Латинска Америка. С изключение на Китай, Apple далеч не е популярна в останалите пазари. А дори и в Китай компанията изпитва трудности след като Huawei, Xiaomi и Oppo вече налагат сериозен натиск на премиум сегмента със своите модели, които се радват на увеличаващ се интерес. В Китай Huawei се радва на ренесанс с пускането на Mate 60, а добрите резултати на сгъваемите модели на Samsung и серията S23 допълнително „изяждат“ пазарния дял на iPhone и други региони.

Прогнозата на Counterpoint е, че премиум сегментът на смартфоните ще продължи да се представя по-добре от общия пазар и занапред. Това е добра новина за производителите поради няколко причини. Първата е, че именно най-скъпите модели носят най-големи печалби за тях, като маржовете са много по-големи, отколкото при бюджетните модели. Втората е, че премиум сегмента като цяло е по-атрактивен и дава повече възможности за самите компании да се отличат от конкуренцията с по-уникални модели и дизайн. Това включва и сгъваемите смартфони, за които отново има големи очаквания и през тази година, че ще направят важна крачка за навлизането си в мейнстрийма.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !