Shutterstock ще създава AI изображения с помощта на нов етичен подход

Стефан Николов Последна промяна на 28 януари 2023 в 12:34 835 0

Shutterstock AI

Снимка Shutterstock

Shutterstock ще създава AI изображения с помощта на нов етичен подход

Хостингът на изображения Shutterstock даде възможност не само за създаването на художествени изображение с помощта на изкуствен интелект (AI), но и за продажба и лицензиране на тези произведения на изкуството, създадени с помощта на най-новите алгоритми с машинно обучение. Компанията заяви пред всички, че новата услуга следва нов "етичен подход" към AI съдържанието. Основаната му идея е, че Shutterstock ще плаща на създателите на оригиналите изображения от които са композирани кадрите.

Към днешен ден споровете относно авторските права за съдържанието, генерирано от AI, бушуват с пълна сила в уеб пространството, а вече и в съдилищата. Shutterstock прави още една стъпка напред в това отношение, като гигантът в сферата на стоковата фотография отвори своята платформа за създаване на художествени изображения с помощта на изкуствен интелект. Бизнес стратегията е, че тази функционалност се предлага само срещу заплащане, а генерираните от този AI изображения могат да се използват в професионални проекти. Условието е да се спазват авторските права на оригиналите, с които изкуственият интелект е бил трениран и обучен.

Платформата на Shutterstock носи името Creative Flow и засега е бета версия, но интересното е, че тя е резултат от стратегическото партньорство на компанията с OpenAI, която последно време стана изключително популярна със своя чатбот ChatGPT. Решението на последния може да пише съчинения и есета, които не могат да се различат от човешките, да създава програми далеч над нивото на начинаещия програмист, да отговаря на въпроси от областта на биологията, астрофизиката, медицината и др. А сега явно от изкуственият интелект, на който се базира ChatGPT ще се възползва и Shutterstock.

"Сега вече на нашите клиенти не се налага да бъдат експерти в областта на дизайна или да наемат творчески екипи за създаването на изключителни художествени произведения" – заяви генералният главният изпълнителен директор на Shutterstock Пол Хенеси. "Предлаганите от нас нови инструменти, базирани на мощен AI използват етичен подход и огромна библиотека от произведения, които показват разнообразния свят, в който живеем" отбеляза още той.

Въпросният "етичен подход" предвижда даването на възнаграждения на художниците, с произведенията на които AI на платформата Creative Flow е бил обучен, дори и те да не са знаели, че техните картини са използвани за подобни цели. Финансирането на тези възнаграждения ще става като процент от абонаментите и като част от сумите, взети при продажбата и/или използването на изображенията, генерирани от платформата на Shutterstock.

Компанията допълва, че Creative Flow се различава от всички други подобни платформи за генериране на изображения, предимно по нейното лесно използване. AI на Shutterstock може да създава качествени изображения дори и само от една-две думи, което е много по-различно от например, ИИ Stable Diffusion, който има нужда от сложни подсказки и уточнения, за да направи исканото изображение.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !