Shutterstock разширява партньорството си с OpenAI за генериране и редактиране на съдържание

Мария Иванова Последна промяна на 14 юли 2023 в 13:57 304 0

Shutterstock OpenAI

Снимка Shutterstock

Shutterstock разширява партньорството си с OpenAI за генериране и редактиране на съдържание

Акциите на Shutterstock поскъпнаха във вторник, след като компанията обяви разширено, шестгодишно партньорство с производителя на ChatGPT - OpenAI. Платформата за обмен на изображения, видеоклипове и музика заяви, че ще предостави на OpenAI достъп до своите библиотеки.

В замяна сайтът за стокови изображения ще може да продължи да използва инструментите за превръщане на текст в изображения на OpenAI. Както и ще позволи на потребителите си да използват "синтетични възможности за редактиране", за да променят всяко изображение в библиотеката на платформата.

Освен това компаниите ще се стремят да предоставят генеративен изкуствен интелект на мобилните потребители чрез базата данни Giphy GIF, която Shutterstock придоби от Meta през май.

Така потребителите ще имат достъп до голямо разнообразие от анимирани GIF файлове, които могат да бъдат генерирани и използвани на техните мобилни устройства чрез приложения и други софтуерни решения с генеративен изкуствен интелект.

Shutterstock започна стратегическото си партньорство с OpenAI през 2021 година като ѝ позволи да използва нейните изображения, за да обучава модела си за преобразуване на текст в изображение DALL-E. През октомври 2022 г. платформата обяви, че ще започне да предоставя на своите потребители възможностите за генериране на изображения на OpenAI.

Миналата година Shutterstock стартира "Фонд за сътрудници", за да компенсира художниците, чиито произведения се използват за обучение на моделите на OpenAI. По това време платформата също интегрира генератора на изображения на компанията директно в своя уебсайт. И забрани продажбата на AI генерирани изображения, които не са създадени с вградения инструмент DALL-E.

Сега обаче Shutterstock разширява тази интеграция и заявява, че тя ще даде на потребителите възможност да "редактират и трансформират всяко изображение” в цялата си библиотека. За разлика от други платформи за споделяне на изображения като Getty Images, Shutterstock напълно приема изкуствения интелект и всички последствия, които могат да дойдат с него.

Художници и визуални артисти вече изразиха загриженост, че работата им ще бъде използвана за обучение на модели с изкуствен интелект, на което Getty Images отговори като забрани AI генерираното съдържание в своята платформа.

В началото на тази година компанията съди Stability AI, създателите на инструмента за изкуство с изкуствен интелект Stable Diffusion. Getty Images обвини Stability AI, че незаконно е копирала и обработила милиони нейни снимки, защитени с авторско право, за да обучи своя софтуер.

За разлика от Getty Images, Shutterstock интегрира генеративния изкуствен интелект, партнирайки си с OpenAI. Освен с компанията, създала ChatGPT, платформата е сключила лицензионни споразумения с Nvidia, Meta, LG и други технологични компании за разработване на генеративни модели и инструменти с изкуствен интелект.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !