САЩ стартира програма за създаването на компактни ядрени реактори

Offnews Последна промяна на 25 април 2021 в 09:15 5363 0

5-ways-Argonne-scientists-are-powering-ahead-on-nuclear-microreactors

САЩ не си представя декарбонизацията без ядрената енергетика. Но бъдещата американска ядрена енергетика ще бъде по-различна - портативна, безопасна и мобилна. За постигането на тази цел администрацията на Джо Байдън финансира разработването на безопасни и компактни ядрени реактори с мощност до 20 KW, които могат да се превозват в стандартно ремарке на товарен камион.

Тези микро реактори ще се използват за зареждане на електромобилите в отдалечени места, за подаване на захранване в региони с малко население, за усвояването на Арктика и дори в космоса. Габаритните размери на тези реактори не трябва да превишават размерите на стандартните 12-метрови контейнери, превозвани от тежкотоварните автомобили.

Проектът предвижда прехвърлянето на топлината от работната зона на ядрения микро реактор към зоната за нейното преобразуване в електрическа енергия да става с помощта на топлинни тръби, точно както е направено в охладителните системи на персоналните компютри. Охлаждането и разсейването на топлината от работното зона трябва да са изцяло пасивни, което ще гарантира надеждността на системата и нейната работа без техническо обслужване в продължение на десетилетия.

Друго важно условие е, че трябва да се използва нискообогатено ядрено гориво. Това означава, че ще трябва да се използва технология за забавяне на неутроните. В обикновените реактори се използва графит, но в компактните ядрени реактори ще бъдат използвани съединенията на металите с водорода - хидридите, а проблемът с тяхното разграждане при високи температури ще бъде решен чрез използването на многослойни защитни обвивки.

Най-активна работа върху новия вид реактори води Аргонската национална лаборатория в Чикаго.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !