САЩ предупредиха TikTok да смени собственика си

Стоян Ненов Последна промяна на 16 март 2023 в 15:55 820 0

TikTok China

Снимка Solen Feyissa/Unsplash

САЩ предупредиха TikTok да смени собственика си

Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) към администрацията на президента Джо Байдън е отправила предупреждение към популярната социална мрежа TikTok. Институцията иска TikTok да смени собствеността си, като в противен случай рискува услугата да бъде забранена в САЩ, съобщава Axios като се позовава на свои източници.

TikTok е една от най-популярните социални мрежи в САЩ. Над 100 млн. американци имат профили в нея и я използват редовно. Собственик е китайската компания ByteDance. Поради обтегнатите отношения между САЩ и Китай, собствеността на TikTok се оказва проблем още от времето на предишния американски президент Доналд Тръмп.

Той също искаше ByteDance да продаде TikTok на компания, която не е китайска. Администрацията на Байдън е отправила подобно искане, като поне американската версия на платформата трябва да е с друг собственик. Ако това не се случи, TikTok може да бъде напълно забранен в САЩ, е казала комисията пред представители на компанията.

CFIUS е предала искането си, в което се включва предложение как TikTok да остане в САЩ и да отговори на притесненията за националната сигурност. Именно това е в основата на желанието на САЩ платформата да има друг собственик. Източникът на Axios от TikTok казва, че в предложението няма детайли какво трябва да се направи, особено като се има предвид, че голям процент от дяловете на ByeDance са разпределени в различни инвестиционни фондове по света.

Според него компанията е отговорила на комисията, че иска да постигне решение на исканията и да отговори на всички притеснения. Това включва продължаване на Project Texas, който предвижда изграждане на нужната инфраструктура в САЩ, както и отделяна на американската дейност на TikTok от китайското звено. В това помага и американската компания Oracle, която извършва преработка на софтуера и програмния код, за да може той да е напълно самостоятелен.

CFIUS не е коментирала темата. В официално становище TikTok казва, че смяната на собствеността не е решение.

„Ако целта е защита на националната сигурност, смяната на собствеността не решава проблема. Тя няма да наложи нови ограничения върху достъпа или преноса на данни. Най-добрият начин да се обърне внимание на притесненията за национална сигурност е с прозрачна, базирана в САЩ защита на американските данни и системи. Това включва мониторинг от трети лица, проверка и и верификация, като това са неща, които вече внедряваме“, коментира TikTok.

Другата седмица изпълнителният директор на TikTok Шу Зи Чу ще се яви на изслушване в американския Конгрес. Той ще се опита да успокои притесненията на институциите. Напоследък натискът върху социалната мрежа се усили, като приложението беше забранено от някои звена на американските военни. Опасенията са, че то се използва от китайските власти за шпионаж и събиране на данни. TikTok отрича обвиненията, като казва, че никой няма достъп до данните на потребителите и те са защитени според всички изисквания.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !