САЩ подготвя строителството на първия малък модулен ядрен реактор

Offnews Последна промяна на 03 февруари 2022 в 17:23 528 0

Angra_1_and_2_credit_Electronuclear

Американската Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) приключи първия етап по събирането на геоложките и метеорологичните данни относно изграждането на първия в страната малък мобилен ядрен реактор. Тази информация е необходима за получаването на разрешителното за строителството и използването на този ядрен обект. Това е един от реакторите на компанията NuScale, като очакванията са, че подобни реактори ще бъдат изградени и в страните от Източна Европа.

Това е малкият модулен реактор VOYGR на NuScale с мощност 77 мегавата. Това е реактор, в който се използва вода под налягане, като всички компоненти за генерирането на парата и обмена на топлината са обединени в един-единствен блок. Това е първият малък модулен реактор, който получи одобрението на американската комисия по ядрена регулация (NRC). Върху една площадка, предназначена за изграждането на АЕЦ от подобен тип, е възможно да бъдат изградени от 2 до 12 от тези модули в зависимост от потребностите на клиента.

Строителството на първия подобен реактор в САЩ е планирано да започне през 2024 година, а неговото включване към Националната електрическа мрежа на Северна Америка трябва да стане през 2029 година.

Предварителни договори за изграждането на същите атомни реактори с NuScale подписаха Полша, България и Румъния. По всичко личи, че строителството на тези АЕЦ в Европа няма да стане по-рано от 2024 година.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !