Съоснователят на Google отново работи активно в компанията по AI

Павлин Луканов Последна промяна на 25 юли 2023 в 12:45 436 0

Sergey Brin

Снимка Duncan Davidson/CC

Съоснователят на Google отново работи активно в компанията по AI

Революцията в сферата на изкуствения интелект (AI) има многостранни ефекти върху технологичния сектор. В това число бележим и завръщането на съоснователя на Google, Сергей Брин, към активна работа в компанията. През последните месеци той все по-често посещава офисите на Google в Маунтин Вю, Калифорния. Изглежда това е свързано с работата му паралелно с учени, които разработват следващата голяма система с AI на компанията.

Брин участва в срещи свързани с AI още миналата година, но сега поема по-активна роля, споделят запознати източници. Тази отличима от досегашния му подход за ненамеса след напускането на ръководната си роля през 2019 г. Сега Брин се включва в разработката на дългоочаквания нов модел с AI Gemini. Той обсъжда технически въпроси, включително “loss curves”, начин за измерване на производителността на AI в продължение на времето. Има и ежеседмични дискусии със служители за нови AI решения.

Завръщането на Брин е свързано с ключов момент за Google и разработките ѝ в сферата на AI. Компанията беше сред пионерите в тази област, но не успя да превърне разработките си в завършен продукт. Това става на фона на все по-засилената конкуренция,

включително от OpenAI с ChatGPT, но вече и от Meta Platforms. Така Google беше принудена да ускори разработките си.
Gemini е опитът на Google да създаде универсална ИИ програма, която да се конкурира с GPT-4 модела на OpenAI, който е в основата на платената версия на ChatGPT. Очакванията са, че решението ще е готово до края на годината.

Брин, който е на 49 години, основава Google заедно с Лари Пейдж през 1998 г. През изминалите години той до голяма степен не се меси в работата на компанията, като вниманието му е насочено към доста странични теми. Това включва въздухоплавателни машини и нови методи за помощ по въздуха, а освен това се занимава и с благотворителна дейност.

Настоящият главен изпълнителен директор на Google, Сундар Пичай, е въодушевен от завръщането на Брин и го насърчава в това. Активността му идва след появата през ноември на ChatGPT. Формално обаче той няма нова роля в компанията, отвъд това, че е член на борда ѝ и е съосновател.

Предстои да видим до какво ще доведе по-значителната намеса на Брин директно в разработката на новия модел с изкуствен интелект на Google. Компанията обаче не може да си позволи да изостане в тази ключова в съвременния технологичен сектор надпревара, която привлича огромни инвестиции и има приложения в много направления от професионалния и личен живот на хората. По-рано през годината стана ясно, че Google планира да въведе над 20 продукта с ИИ до края на годината.

На фона на това има и все по-големи усилия от страна на държави и организации за регулирането на сектора. Те със сигурност ще оформят и политиките на компаниите при разработка и разпространение на новите им продукти. Един от най-наболелите въпроси е този свързан с авторските права за съдържанието използвано за обучение на актуалните модели.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !